Nieuws/Binnenland
1255950
Binnenland

FIOD verdenkt pandeigenaar van witwassen

Bedrijfspand mogelijk ’stiekem’ moskee

Er wordt mogelijk een moskee in dit pand gemaakt.

Er wordt mogelijk een moskee in dit pand gemaakt.

VOORBURG - Een bedrijfsgebouw in Voorburg lijkt stiekem omgebouwd tot moskee. Dit blijkt uit een rondgang door een pand aan de Ridder van Snouckaertlaan, waar de FIOD dit voorjaar beslag op legde.

Er wordt mogelijk een moskee in dit pand gemaakt.

Er wordt mogelijk een moskee in dit pand gemaakt.

Hoewel werklieden eerder dit jaar nog volhielden dat er ’allemaal bedrijfjes’ in het gebouw zouden komen, zitten er op de eerste verdieping potentiële klaslokalen en is er in de grote kelder een wasruimte met kraantjes op kniehoogte. De situatie doet denken aan het gedoe rondom de zogenaamde Haagse boekwinkel in Transvaal, waar gebedsdiensten worden gehouden.

De gemeente liet gisteren desgevraagd weten niet op de hoogte te zijn van de aangebrachte faciliteiten in het Voorburgse bedrijfspand. ,,Onze handhaver is binnen geweest en heeft geconstateerd dat de kelder in het pand leeg was. Wij kunnen alleen optreden als er sprake is van activiteiten die in strijd zijn met de bestemming”, aldus een woordvoerster.

Verbouwing stilgelegd na verdenking

De pandeigenaar klopte eerder tevergeefs bij de gemeente aan met de vraag of wijziging van het bestemmingsplan naar maatschappelijke doeleinden kans van slagen zou hebben. De man, de 46-jarige Ohran Y., wordt inmiddels door de FIOD en het Functioneel Parket verdacht van het witwassen van gelden zonder legale herkomst. De verbouwing van het pand is stilgelegd.

Volgens de FIOD is het pand via Al Mustafa – deze Iraanse stichting richt zich op het geven van multicultureel onderwijs - aangekocht voor ruim 1,1 miljoen euro, waarna het voor ruim negen ton is verbouwd. De aankoop zou zijn gefinancierd door overboekingen vanaf bankrekeningen in Hong Kong, Turkije en Koeweit. De verbouwing gebeurde met contante geldstortingen, aldus de FIOD. De verdachte zou tot 2015 een bijstandsuitkering hebben gehad.

Onderzoek in volle gang

Volgens het Functioneel Parket is Den Haag is het onderzoek nog steeds in volle gang. De pandeigenaar, die volgens buurtbewoners enkele weken geleden nog opdook in de wijk, zit niet vast en heeft volgens zijn advocaat ook niet vastgezeten, aldus raadsman Hendrik Sytema.

Het pand, dat in het verre verleden overigens eigendom was van Gerard Joling, staat pal achter het voormalige CBS-gebouw in Voorburg. Dat kolossale kantoorgebouw, dat al bijna acht jaar leeg staat en vol zit met asbest, gaat in het eerste kwartaal van 2018 tegen de vlakte. Op deze locatie worden exclusieve woningen met collectieve binnentuinen gebouwd. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage.

Volgens de gemeente bijft het pand aan de Ridder van Snouckaertlaan gewoon de bestemming bedrijven houden.