Nieuws/Binnenland
1256064614
Binnenland

ANWB verwacht overvolle wegen

Aankomend weekeinde heet, heter, heetst!

De ANWB verwacht drukte op de wegen omdat veel mensen verkoeling zullen gaan zoeken.

De ANWB verwacht drukte op de wegen omdat veel mensen verkoeling zullen gaan zoeken.

AMSTERDAM - Het kwik zal vrijdag al tussen de 30 en 36 stijgen, maar aankomend weekeinde wordt het al helemaal tropisch. Zaterdag en zondag verwacht Weeronline op grote schaal temperaturen tussen de 33 en 34 graden. In het zuidoosten kan het zelfs 37 graden worden.

De ANWB verwacht drukte op de wegen omdat veel mensen verkoeling zullen gaan zoeken.

De ANWB verwacht drukte op de wegen omdat veel mensen verkoeling zullen gaan zoeken.

Volgens het weerbureau kunnen we zondag dan zelfs spreken van een hittegolf. Lokaal wordt het die dag zelfs rond de 38 graden. „Beide weekenddagen lijken op elkaar”, zo voorspelt Weeronline. „De temperaturen worden in de schaduw gemeten dus in de zon is het nog heter.” Het hele weekeinde kunnen Nederlanders in eigen land dus genieten van droog en zonnig weer.

Drukte op de weg

Veel mensen zullen met het warme weer verkoeling gaan zoeken aan de kust en waterrijke gebieden. De ANWB verwacht dan ook veel verkeer op de Nederlandse wegen dat voor oponthoud zal zorgen.

De gemeente Zandvoort roept op om niet meer met de auto naar het strand te komen. De reguliere parkeerplaatsen in Zandvoort en Bloemendaal aan Zee zijn inmiddels vol. Ook de gemeente Noordwijk meldt dat alle gemeentelijke parkeerplaatsen vol staan en vraagt strandgangers op de fiets te komen.

Verder is het is het druk met vakantieverkeer naar Zeeland. Op de N57 staat het verkeer op verschillende plekken vast.

Op de Europese wegen zullen vrijdag en vooral zaterdag weer miljoenen mensen afreizen naar hun vakantiebestemming of juist terugkeren. Vooral in Frankrijk wordt het naar verwachting druk. Daar bereidt de verkeerspolitie zich voor op de tweede zwarte zaterdag.

Extra maatregelen Amsterdam

Vanwege het zomerse weer treft Amsterdam dit weekend weer een aantal extra maatregelen om de drukte te spreiden in parken en op zwemplaatsen. Zo komen er vanaf vrijdag hekken bij een aantal populaire plekken, zoals het nieuwe park Somerlust aan de Amstel, de Bogortuin op het Java-eiland en Park Schinkeleilanden achter het Olympisch Stadion.

Beveiligers houden een oogje in het zeil en sluiten bij te veel mensen de hekken. In Park Schinkeleilanden zijn ook geen fietsers welkom.

Ook voor het Vondelpark gelden extra regels. Zo is een aantal ingangen dicht. In totaal blijven zes toegangen open, onder meer aan de uiteinden op de Stadhouderskade en de Amstelveenseweg.

De parken en zwemplekken in de stad bleken al eerder een populair toevluchtsoord op warme dagen, waardoor het te druk werd en mensen geen 1,5 meter afstand konden houden.

Op een kaartje op internet is te zien waar het druk en waar het rustig is in de stad.