Nieuws/Binnenland
1256298
Binnenland

’Vooral alleenstaande ouderen dupe van afschaffen wet-Hillen’

Den Haag - Vooral alleenstaande ouderen met behalve hun huis hooguit een klein vermogen en een laag pensioen riskeren nadeel te ondervinden van het afschaffen van de wet-Hillen. Dat stelden ouderenvertegenwoordigers donderdag tijdens een hoorzitting over het kabinetsplan.

„Dat er in dit rijke land, ouderen op beschuit moeten leven en vroeg naar bed gaan om elektriciteit te besparen”, schetste Roijackers namens seniorenorganisatie KBO-PCOB de situatie van ouderen die volgens haar door afschaffen van de wet-Hillen net ‘over de rand’ kunnen worden geduwd.

„Natuurlijk is het logisch dat veel ouderen hun hypotheekschuld hebben afgelost”, vulde Berkhout namens ouderenbond KBO Brabant aan. „Het eigen huis is een appeltje voor de dorst.”

Kostenpost

Daartegenover stelde vertegenwoordiger Berk van toezichthouder DNB dat dankzij de lange overgangstermijn van 30 jaar ‘huishoudens hun leefwijze kunnen aanpassen’. In tegenstelling tot de ouderenvertegenwoordigers ondersteunt de wet-Hillen in zijn ogen vooral ‘vermogende ouderen’ en kunnen er „effectievere instrumenten gevonden worden door de overheid voor het voeren van inkomenspolitiek”.

Volgens hem is de afbouw van de regeling nodig omdat „bij ongewijzigd beleid deze kostenpost alleen maar zal toenemen”.

Wiegel

Ook VVD-coryfee Wiegel, die in zijn columns in De Telegraaf al op de trom sloeg over het kabinetsvoornemen, schoof aan bij de hoorzitting. „Het vertrouwen in de politiek is toch al niet zo groot, dit voorstel draagt er zeker niet toe bij dat vertrouwen terug te brengen”, zei hij.

Hij hekelt bovendien de snelheid waarmee de wet door het parlement moet. „Het gevoel hangt erboven dat het even snel erdoorheen gejast moet worden om van het gedonder af te zijn.”

Woningvisie

Hoogleraar Stevens sloot zich in dat opzicht bij Wiegel aan. Hoewel hij vindt dat er een nieuwe visie op de fiscale behandeling van het eigen huis moet komen, vindt hij het onverstandig om voordat zo’n visie er ligt al aan regelingen zoals de wet Hillen te gaan sleutelen.

„De afschaffing waar mensen echt op hebben gerekend met betrekking tot hun financiële verhouding op de lange termijn, is strijdig met de rechtszekerheid en geeft bij de burger het onbehaaglijke gevoel dat hij te maken heeft met een onbetrouwbare overheid. Dat moet je vooral niet onderschatten,” zei hij. „Ga niet tussentijds werkzaamheden uitvoeren om detailproblemen te trachten op te lossen, maar focus eerst op herbezinning van het eigen woningregime.”