Nieuws/Buitenland
1256350032
Buitenland

Militair vliegtuig met 92 passagiers neergestort op Filipijnen

Beelden van het neergestorte toestel. Er wordt nog naar overlevenden gezocht.

Beelden van het neergestorte toestel. Er wordt nog naar overlevenden gezocht.

MANILLA - Een militair vliegtuig is zondag bij de landing op het vliegveld van het eiland Jolo gecrasht, meldt het Filipijnse leger. Daarbij zijn zeker 45 mensen omgekomen, waaronder burgers die niet in het vliegtuig zaten. Dat is een bijstelling naar boven: het Filipijnse ministerie van Defensie schatte het dodental eerder op 31. Het ministerie vreest dat er nog meer inzittenden zijn overleden, omdat nog 17 mensen vermist worden, waaronder vijf militairen. Ook vielen er 50 gewonden.

Beelden van het neergestorte toestel. Er wordt nog naar overlevenden gezocht.

Beelden van het neergestorte toestel. Er wordt nog naar overlevenden gezocht.

Tot nu toe zijn zeker 50 mensen levend uit het brandende toestel, een C-130, gered. Hulpverleners waren al snel ter plaatse. „We bidden dat we meer levens kunnen redden”, vertelt generaal Cirilito Sobejana. Hij zei dat het vliegtuig de landingsbaan miste en neerstortte bij een poging om een doorstart te maken.

Een dikke zwarte rookpluim steeg op boven de huizen in de buurt van de crashplaats. Op foto's van lokale media is het wrak van het vliegtuig, dat in vlammen is opgegaan, te zien.

Vooralsnog gaan de autoriteiten uit van een ongeluk en is er geen bewijs voor aan aanslag. Veel van de passagiers voltooiden onlangs hun militaire basisopleiding en zijn naar het onrustige eiland uitgezonden als onderdeel van een gezamenlijke taskforce die het terrorisme bestrijdt in de regio met een moslimmeerderheid. Het leger is ruimschoots aanwezig in het zuiden van de Filipijnen, waar militante groepen actief zijn, waaronder de moslimgroepering Abu Sayyaf die ontvoeringen voor losgeld uitvoert.

"Ik heb opdracht gegeven tot een volledig onderzoek om het incident tot op de bodem uit te zoeken, zodra de reddings- en hersteloperatie is voltooid", zei minister van Defensie Delfin Lorenzana. "Wij roepen het publiek op zich te onthouden van het verspreiden van uiterst speculatieve verklaringen over het ongelukkige incident," voegde hij eraan toe. Hij doelde daarbij op beschuldigingen van ondeugdelijke apparatuur die door het leger zou zijn gekocht. Het verongelukte toestel is dit jaar nieuw aangeschaft.