Nieuws/Binnenland
1256389972
Binnenland

’Dit stuk kan van invloed zijn op het onderzoek’

Ficq wijst justitie op artikel over GGD en Tata Steel

Bénédicte Ficq

Bénédicte Ficq

AMSTERDAM - Advocaat Bénédicte Ficq heeft een artikel uit het Noordhollands Dagblad (NHD), waarin wordt beschreven hoe de baas van de GGD Kennemerland de naam van staalproducent Tata Steel uit een gezondheidsrapport heeft laten schrappen, doorgestuurd aan de officier van justitie in Amsterdam. Die onderzoekt de aangifte die Ficq namens 1100 mensen tegen Tata heeft gedaan wegens het berokkenen van gezondheidsschade.

Bénédicte Ficq

Bénédicte Ficq

„Ik wil dat ze dit artikel meeneemt. Ik wil dat ze kennisneemt van de mogelijke macht die Tata heeft om onafhankelijke onderzoeken te beïnvloeden. Dit stuk kan van invloed zijn op het onderzoek van het OM”, aldus Ficq.

De krant heeft via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur stukken achterhaald waaruit volgens het NHD naar voren komt dat directeur Bert van de Velden van de GGD Kennemerland verschillende keren persoonlijk heeft ingegrepen om Tata uit de wind te houden. De uitstoot van het bedrijf wordt in verband gebracht met het veel vaker voorkomen van longkanker in Beverwijk, maar dat verband is uit een rapport van de GGD op zijn verzoek weggepoetst, aldus de krant.