Nieuws/Buitenland
1256429
Buitenland

Fransman ’Vargasss92’ (18) organiseerde flashmob

Instagrammer niet vervolgd voor rellen Brussel

BRUSSEL - De Franse socialemedia-ster die jongeren had opgeroepen woensdag bijeen te komen in het centrum van Brussel heeft niet aangezet tot rellen of daaraan deelgenomen. Vargasss92, die vele volgers heeft op Instagram, Youtube en Snapchat, is na verhoor vrijgelaten en wordt vooralsnog niet vervolgd, liet het Openbaar Ministerie in Brussel donderdag weten.

Honderden jongeren keerden zich woensdagmiddag tegen de politie en richtten vernielingen aan rondom het centrale Muntplein. Er werden 31 aanhoudingen verricht. Vier minderjarigen blijven vastzitten. Twee van hen, geboren in 2001, waren al bekend bij de Brusselse jeugdrechter. Het OM wil dat zij in een gesloten jeugdinstelling worden geplaatst.

Het OM en de politie proberen aan de hand van beeldmateriaal en getuigenissen een „maximaal aantal betrokkenen” te identificeren. Sven Gatz, de Vlaamse minister voor Cultuur, Media en Jeugd, kondigde woensdag aan een klacht in te dienen tegen Vargasss92, die de „flashmob” volgens hem organiseerde. Hij wil de schade op hem verhalen. „Potje breken, potje betalen”, aldus de minister.