Nieuws/Binnenland
1256480807
Binnenland

10.000 mensen bij niet toegestane demonstratie Amsterdam: 30 arrestaties, agenten gewond

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam telde zondag bijna 10.000 mensen die deelnamen aan het ’koffie drinken’ op het Museumplein. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema werd dit aantal gehaald op het drukste moment.

Verslaggever Daniel van Dam was aanwezig in Amsterdam. Zie zijn tweets onderaan dit bericht.

De politie heeft dertig mensen aangehouden tijdens de niet toegestane demonstratie tegen het coronabeleid. Er raakten vier agenten gewond toen ter hoogte van de Paulus Potterstraat enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen probeerden te breken.

De aanhoudingen zijn verricht voor verschillende feiten, waaronder het verstoren van de openbare orde, het zich niet kunnen identificeren, mishandeling en verboden wapenbezit.

De politie heeft circa tweehonderd mensen de toegang tot de stad ontzegd op basis van het door de burgemeester afgegeven noodbevel. Hiertussen zaten meerdere leden van diverse zogenoemde defendgroepen, die volgens de politie met wapens naar het Museumplein wilden komen en bereid waren geweld te gebruiken.

Leeg

Het Museumplein liep zondagavond weer gestaag leeg, waardoor politieoptreden volgens de woordvoerder van de gemeente niet meer nodig was. Het plein is nog tot 23.00 uur een veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan iedereen preventief worden gefouilleerd.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de originele demonstratie tegen de coronamaatregelen donderdag, omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. De organisatie besloot daarop tot ’koffie drinken’, wat officieel geen demonstratie is.

Op 16 januari is opnieuw een manifestatie van Nederland in Verzet op het Museumplein onder de noemer ’de herdenking van de koffieslag’. De organisatoren kondigden zondag aan vanuit drie plekken marsen te willen organiseren richting het Museumplein. De startpunten zijn het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark.