Nieuws/Binnenland
1256598
Binnenland

Fries protest tegen komst anti-Piet demonstranten

’Ze moeten niet tussen onze kinderen staan schreeuwen’

Drachten - Een filmpje van de Friese onderneemster Jenny Douwes (39) uit Drachten krijgt veel bijval op social media. Douwes roept – in het Fries - anti-Zwarte Piet demonstranten op om zaterdag weg te blijven uit Dokkum bij de intocht van Sinterklaas.

De zakenvrouw is een van de initiatiefnemers van het facebookproject ’Project P’: Friese burgers willen zaterdag de aankomst van de bussen met anti-Piet demonstranten uit de Randstad ’vertragen’ door ervoor te gaan rijden.

U verhuurt normaal hoogwerkers. Hoe kwam u bij uw actie?

„Omdat ik opstandig ben en een Fries. Ik heb geen zin meer om te zwijgen over hoe het gaat in de politiek, dat gedoe rond Zwarte Piet, het Amsterdamse geneuzel over genderneutrale toiletten enzovoorts. Terwijl wij hier in de provincie gewoon hard aan het werk zijn. Echt, eigenlijk heb ik helemaal geen tijd voor die onzin.”

Wat wilt u bereiken?

„Als wij niks doen staan zaterdag in Dokkum die anti-Piet drammers tussen onze kinderen te schreeuwen met een politiecordon erom heen. Op hun website staat dat ze van de gemeente een a-locatie hebben toegewezen gekregen. Straks bepaalt een handjevol mensen voor de rest van Nederland wat er gebeurt.”

Vindt u Zwarte Piet niet een achterhaald en racistisch symbool?

„Ik ben niet tegen of voor Zwarte Piet, het maakt me niet eens zoveel uit. Het gaat mij om onze kinderen. Er zijn ook discussieavonden over het thema. Dat is prima, ga het debat aan. Ga dan daar heen. Maar politie bij een intocht van Sinterklaas? Ik vind dat wij als ouders daar wel eens iets van mogen zeggen.”

Heeft het grote aantal reacties u verrast?

„Ja, enorm, al mijn sociale media kanalen stromen vol. Kennelijk heb ik een gevoelige snaar geraakt. Ik snap wel waarom: veel mensen zeggen dit zelfde bij verjaardagen, maar denken dat ze dit niet hardop mogen uiten. En dat laatste begrijp ik dus niet. Het is helemaal niet bijzonder om zo’n filmpje op internet te zetten.’”

U wilt dat Friezen en sympathisanten zaterdag de komst van de demonstranten ’vertragen’?

„Ja, die gasten van Kick Out Zwarte Piet, die alweer spreken over xenofobie, racisme en discriminatie komen met bussen van uit de Randstad. Wij roepen op om met auto’s, busjes, vrachtwagens en trekkers te verzamelen bij Lemmer en bij de Afsluitdijk en dan voor hen uit te gaan rijden. Heel langzaam, liefst ook met Friese vlaggen. (Lacht) Zodat ze te laat in Dokkum aankomen. Zij mogen protesteren, wij mogen in auto’s rijden.”

Bent u niet bang dat uw actie, net als eerder Project X in Haren, uit de hand loopt?

„Nee, juist niet. Het moet wel leuk en ludiek blijven natuurlijk. Maar als er veel mensen aan meedoen is dat toch alleen maar mooi? Hopelijk komen die anti-Piet demonstranten dankzij onze actie helemaal niet opdagen”