Nieuws/Binnenland
1257411
Binnenland

Studenten willen dat astronaut roept: ’Kijk mama, zonder handen’

Archieffoto.

Archieffoto.

NIJMEGEN - Vier studenten Cognitieve Neurowetenschappen uit Nijmegen, Leiden en Utrecht gaan onderzoeken of astronauten in de toekomst mogelijk een raket kunnen besturen zonder handen.

Archieffoto.

Archieffoto.

De ruimtevaarders zouden daarvoor computers moeten kunnen bedienen met hun hersenen. Hersengestuurd computeren is op aarde al mogelijk, maar nu moet blijken of dat ook in de ruimte kan, zegt studentenbegeleider Jason Farquhar van het Nijmeegse Donders Instituut voor Cognitie.

De studenten reizen in december naar een basis van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA in Bordeaux. Daar mogen ze met hun proefpersonen drie paraboolvluchten maken. Tijdens een paraboolvlucht wordt gewichtsloosheid bereikt. De Nederlanders hebben een computerspel ontwikkeld dat met hersensignalen moet worden gespeeld. De proefpersonen hebben het spel in de afgelopen maanden vaak in een laboratoriumomgeving gespeeld en moeten hun behendigheid nu in gewichtsloze toestand laten zien.

„Astronauten dragen dikke handschoenen en werken in een kleine ruimte. Als zij computers met hun hersenen zouden kunnen bedienen, wordt hun werk een stuk veiliger”, aldus Farquhar.