Nieuws/Binnenland
1257696
Binnenland

Tbs'er richt bloedbad aan in kliniek

Een gedetineerde van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal heeft een bloedbad veroorzaakt door met een schaar een medegevangene neer te steken. De dader zou volgens bronnen 22 maal op het slachtoffer hebben ingestoken voordat de man kon worden ontzet. De schaar had de tbs'er gekregen van een begeleider.

Het bloedige incident vond afgelopen vrijdagavond plaats, maar is door de directie van de kliniek stilgehouden. Justitie bevestigt de steekpartij en omschrijft het incident als 'ernstig'. Volgens goed ingelichte bronnen zou de tbs'er een bewaarder 's avonds om een schaar hebben gevraagd. Hij kreeg daarop een stomp exemplaar, waarop de gedetineerde om een scherpere papierschaar vroeg. Die kreeg de man omdat hij vrijstelling had om een schaar te gebruiken. Kort daarop stak hij, in het bijzijn van drie vrouwelijke medewerkers, meerdere keren op een medegedetineerde in. Het ging er zo heftig aan toe dat de begeleiders niet durfden in te grijpen. Een intern bijstandsteam moest eraan te pas komen om het slachtoffer te ontzetten. De dader is voor straf in een isolatiecel gezet. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt het als 'ernstig' gekwalificeerde steekincident, maar wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. "Er is aangifte gedaan en de politie onderzoekt de zaak. Het slachtoffer is uit het ziekenhuis ontslagen en weer terug in de kliniek."

Het is niet de eerste keer dat De Kijvelanden in opspraak komt. Vorige week diende een rechtszaak tegen een tbs'er, beter bekend als 'de caviakiller', die concrete plannen had om het complete stafteam van de kliniek met een zelfgemaakte bom op te blazen. En vorig jaar lukte het een tbs'er tijdens verlof aan zijn begeleider te ontsnappen en een 20-jarig meisje te verkrachten.