Nieuws/Binnenland
1258174
Binnenland

Celstraf voor lekkende Limburgse agent

MAASTRICHT - Een 41-jarige oud-politieman uit Limburg moet de gevangenis in voor het lekken van politiegegevens en lidmaatschap van een criminele organisatie die in drugs handelde.

De rechtbank in Maastricht heeft de man donderdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf. Ook moet hij 36.000 euro die hij verdiende met de verkoop van politiegegevens terugbetalen aan de Staat.

De man werkte in de zogeheten tapkamer van de politie, waar afgeluisterde gesprekken binnenkomen. Zijn criminele vrienden konden volgens de rechtbank dankzij zijn informatie, bijvoorbeeld over politieacties die ophanden waren, ongestoord drugs verhandelen.

De rechtbank rekent hem zwaar aan dat hij zijn eed en geheimhoudingsplicht heeft geschonden. ,,Bovendien heeft hij het vertrouwen van zijn politiecollega’s ernstig geschaad.''

Ook vier andere leden van de bende kregen celstraffen. Drie van hen zijn familieleden van de 'politiemol': zijn neef kreeg net als hij tweeënhalf jaar celstraf opgelegd. Een oom van de voormalige agent kreeg negen maanden cel, een tante bijna acht maanden. De rechtbank bestrafte een vierde verdachte met twee jaar cel.