Nieuws/Binnenland
1258220
Binnenland

Eis: werkstraffen na fatale misser thuiszorg

HAARLEM - Tegen de toenmalige directeur en een voormalige regiomanager van een thuiszorginstelling is donderdag voor de rechtbank in Haarlem 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist vanwege hun rol bij het overlijden van een 81-jarige Haarlemse in 2012.

De vrouw was met haar voet klem komen te zitten onder de bank, kon nog alarm slaan, maar kreeg door een reeks fouten bij de thuiszorginstelling nooit hulp.

De hoogbejaarde vrouw, suikerpatiënte, werd na meer dan 48 uur ernstig onderkoeld, met een afstervende voet en met extreem hoge bloedsuikerwaarden gevonden in haar woning door de politie. Dat gebeurde nadat familie aan de bel had getrokken, omdat de vrouw niet bereikbaar was. Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze twee dagen later overleed.

’Cruciale fouten’

Voor de rechtbank zei de officier van justitie dat de voormalig regiomanager als eerstverantwoordelijke in de reeks van missers „meerdere cruciale fouten heeft gemaakt”, waardoor het slachtoffer pas twee dagen later werd gevonden. De directeur van de thuiszorginstelling wordt gezien als eindverantwoordelijke voor de „slechte bedrijfsvoering” en het gebrek aan adequate zorgverlening, dat daardoor ontstond.

De zaak kwam in de openbaarheid in 2014, toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg bij het Regionaal Tuchtcollege een klacht indiende tegen de dienstdoende verpleegkundige. Zij kwam er destijds vanaf met een officiële waarschuwing. Omdat zij daarnaast „lering heeft getrokken” uit het drama, besloot het Openbaar Ministerie haar niet meer strafrechtelijk te vervolgen, aldus de aanklaagster donderdag.