Nieuws/Buitenland
1258243
Buitenland

Oppositieleider: Mugabe moet direct opstappen

Tsvangirai tijdens een persconferentie.

Tsvangirai tijdens een persconferentie.

HARARE - De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft de onder huisarrest staande president Robert Mugabe opgeroepen op te stappen.

Tsvangirai tijdens een persconferentie.

Tsvangirai tijdens een persconferentie.

„In het belang van van het volk moet meneer Robert Mugabe ontslag nemen en onmiddellijk aftreden”, zei de leider van oppositiepartij MDC op een persconferentie.

Tsvangirai riep op tot het vormen van een overgangsregering en tot het houden van „eerlijke en geloofwaardige verkiezingen” om een eind te maken aan de crisis in het land.

Patstelling

De oproep van Tsvangirai aan Mugabe om af te treden is vermoedelijk aan dovemansoren gericht. De 93-jarige Mugabe weigert naar verluidt op te stappen voordat zijn ambtsperiode afloopt. „Het is een patstelling”, erkende een goed ingevoerde bron.

De priester die is ingeschakeld om te bemiddelen zou weinig vooruitgang boeken.

Overleg

Ministers van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) zijn ondertussen samengekomen in Botswana om over de situatie in Zimbabwe te overleggen. Verder zijn twee ministers van SADC-landen naar de Zimbabwaanse hoofdstad Harare vertrokken voor gesprekken met Mugabe en de hoge militairen die de president onder huisarrest hebben geplaatst.