Nieuws/Buitenland
1258405295
Buitenland

Britten vieren uitbundig versoepeling coronaregels met champagne bij ontbijt

Klanten bestelden soms bij het ontbijt al champagne of bier.

Klanten bestelden soms bij het ontbijt al champagne of bier.

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk zet maandag weer een grote stap in het versoepelen van de lockdown. Horecazaken in Engeland, Schotland en Wales mogen ook binnen weer klanten ontvangen en inwoners van die regio’s kunnen weer op vakantie in het buitenland.

Klanten bestelden soms bij het ontbijt al champagne of bier.

Klanten bestelden soms bij het ontbijt al champagne of bier.

De Britse regering stelde in januari een lockdown in en is die nu stapsgewijs aan het afbouwen. Premier Boris Johnson waarschuwde vorige week dat de nieuwe Indiase coronavariant de plannen kan compliceren om volgende maand de laatste beperkingen in Engeland op te heffen.

De overheid durfde het nog wel aan om de plannen voor deze maandag te laten doorgaan. Niet alle Britse regio’s hanteren dezelfde regels, maar op de meeste plaatsen mogen onder meer bioscopen, theaters, sportcentra en musea weer open. Noord-Ierland kijkt pas later deze maand of beperkingen kunnen worden opgeheven.

Sommige Britten hadden reikhalzend uitgekeken naar de heropening van de horeca. Cafés mochten eerder ook al buiten klanten ontvangen, maar niet alle zaakjes beschikken over een eigen terras. Daardoor ontstond maandag een feestelijke sfeer. Klanten bestelden soms bij het ontbijt al champagne of bier.

Dubbele gevoelens

Horecamedewerkers hebben soms dubbele gevoelens over de versoepeling van de maatregelen. Uit een peiling blijkt volgens Sky News dat ongeveer de helft van het personeel in die sector nog gevaccineerd moet worden. Ruim een op de tien vertrouwt er niet op dat hun werkgever voldoende veiligheidsmaatregelen neemt.

Miljoenen Britten kunnen ook weer op vakantie in twaalf bestemmingen die op een ’groene lijst’ van de regering staan. Het gaat onder meer om Portugal en Israël. Vakantiegangers hoeven dan na terugkomst niet in quarantaine. Nederland staat niet op die lijst van veilige landen.

Proefkonijnen

Het lijkt vooralsnog echter geen storm te lopen bij aanbieders van buitenlandse vakanties. Reisorganisatie Thomas Cook liet de BBC weten dat de vraag nog „vrij klein” is. Het gaat in ongeveer 75 procent van de boekingen om reizen naar Portugal.

Vakantiereizen gaan ook gepaard met meer papierwerk dan voor de coronacrisis. Een BBC-journaliste stapte op het vliegtuig naar Portugal en moest allerlei formulieren meenemen. Het ging onder meer om een negatieve coronatestuitslag en een zogeheten Passagier Lokalisatie Formulier met persoonlijke informatie.

De vliegreis voelde voor sommige passagiers nog onwennig. Zij vertelden dat ze zich ’proefkonijnen’ voelden. Reizigers kregen bij het boarden een doekje met een desinfecterend middel. Tijdens de vlucht moesten mondkapjes worden gedragen, behalve tijdens het eten of drinken.