Nieuws/Binnenland
1258530
Binnenland

Probleem ICT bij politie duurt nog jaren

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DEN HAAG - De Nationale Politie heeft haar nieuwe ICT-systeem nog lang niet op orde. Door de samenvoeging van 26 korpsen naar één korps, is het ook noodzakelijk dat de politie één integraal computersysteem krijgt.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Op die manier kunnen agenten in alle regio´s op dezelfde manier hun dagelijkse werk sneller en beter doen. Eind dit jaar had dit nieuwe systeem klaar moeten zijn, maar het zal nog jaren duren, zo is de verwachting. Dat betekent dat de korpsen allemaal nog met hun eigen, verouderde systemen werken.

Dat is zorgelijk en brengt risico’s met zich mee, concludeert de toezichthouder op het ICT-beleidsprogramma donderdag in een eindrapport. „De informatietechnologie is nog steeds een lappendeken bij basiszaken zoals registratie van informatie, aangiftes en onderzoeken”, zegt voorzitter Tom Rodrigues.

’Geld weggegooid’

Volgens hem heeft de politie in zes jaar tijd veel gedaan aan ICT, maar er had nog veel meer gemoeten. Rodrigues wijst erop dat afspraken met de Tweede Kamer niet volledig zijn nagekomen. Tegelijk zijn er met het beschikbare geld dingen gerealiseerd die níet waren afgesproken. Zo hebben alle agenten nu een app op hun mobieltje waarmee ze sneller informatie kunnen opvragen en invoeren.

Er ligt nu wel een fundament onder het ICT-systeem. „De stabiliteit is zeker verbeterd. Applaus hiervoor.’’ Maar nu moeten er nog twee grote computersystemen komen om het werkproces voor agenten en rechercheurs te stroomlijnen. Daarnaast moet volgens Rodrigues meteen op verdere vernieuwing worden ingezet. „Een systeem gaat maar zeven tot tien jaar mee.”

’Fundament staat’

De politieleiding erkent de vertraging. Korpschef Erik Akerboom denkt dat er nog drie tot vijf jaar nodig is om het systeem klaar te krijgen. Volgens hem is het complex om ICT-systemen samen te voegen, laat staan 26 systemen die elke dag volop in gebruik zijn.

Dick Heerschop, de ICT-topman bij de politie, stelt dat de politie nu „ook wel alles kan, maar het is inefficiënt en onnodig duur.” Volgens hem staat het fundament en kan vanaf nu „het huis’’ worden gebouwd.

Rodrigues vindt dat het niet alleen om een technische kwestie gaat, maar ook om de bereidheid die er moet zijn binnen de korpsen om samen één werkproces te omarmen. Hij heeft het rapport overhandigd aan justitieminister Ferdinand Grapperhaus.