Nieuws
1258753
Nieuws

Niagara Watervallen

Totale Euforie

Welk gevoel overvalt je als je voor het eerst de Niagara Watervallen ziet? Allereerst was de indruk van het enorme geweld en kabaal in een mist van waterdruppels zo intens dat de opkomende jetlag van uw verslaggever meteen de kop werd ingedrukt. Maar tegelijkertijd was daar het besef van de kracht van de natuur, de nooit stoppende waterstroom, de krachtige wind die ontstaat daardoor; het gevoel van euforie dat je een wereldwonder mag bekijken.

Het is één van de grootste natuurwonderen ter wereld. Niet verwonderlijk dus dat rond de Niagara Watervallen een hele bezichtigingsindustrie is opgezet. Wij bekeken de watervallen op meerdere manieren. Allereerst via een spectaculaire rondvaart in een hornblower.

Dé manier om de watervallen te bekijken, maar ook om ze te voelen en te proeven met het kolkende water overal om ons heen. De Italiaanse toeristen op de cruiseboot schreeuwen dat dit water een groter wonder is dan het heilige wijwater. Ondanks de rode regenponcho’s stappen we na een half uur zeiknat weer aan wal. Maar wel een onvergetelijke ervaring rijker.

Er zijn dus veel meer mogelijkheden om de watervallen te bekijken; de commercie wil ook wat immers. De watervallen zijn een grote bron van inkomsten voor Ontario. Dus kan je tegenwoordig ook ’s avonds een overdekte cruise boeken, met hapjes en drankjes en soms aansluitend vuurwerk (op vrijdag en zondag). Deze vaart heet de ’do it again’; je ervaart opnieuw de schoonheid van de watervallen alleen dan in luxe omstandigheden en zonder de rode regenponcho’s.

 

De wandeling ’behind the falls’ is een aanrader. Een gangenstelsel leidt ons tot achter de nooit ophoudende keiharde waterstroom. En tot slot kun je de watervallen ook van bovenaf bekijken. Het uitzicht per helikopter is spectaculair, terwijl de piloot behendig laverend – soms expres wat extra schuin manoeuvrerend – ons boven de kolkende massa rondvliegt. Een ervaring om nooit te vergeten, het geeft de kick van je intens gelukkig voelen. Misschien is zo het idee ontstaan dat men in de helikopter boven de watervallen kan trouwen. Of misschien is het gewoon bloedgoede marketing.

Rondom de Niagara Watervallen is een hele stad gebouwd, met casino’s, winkels en hotels. Uw verslaggever mocht in het Hiltonhotel vanaf de 33ste verdieping uitkijken op de watervallen en sliep in met het fantastische geluid van een ziedende zee. Overigens bevindt zich in dit 590 kamers tellende hotel op diezelfde verdieping een restaurant waar de vuurwerkshow goed te zien is. De watervallen worden dan in allerlei kleuren belicht. En soms, als er iets bijzonders is, bedenken die Canadezen wat om hun nationale trots weer in de spotlights te zetten.

Zo waren de falls blauw toen zoon George van prins William en prinses Kate werd geboren en roze toen onlangs dochter Charlotte Elisabeth ter wereld kwam. Het benadrukt meteen de speciale band tussen Canada en Engeland; in 1976 werd Canada onafhankelijk. Wat natuurlijk voor het jaar 2016 een onophoudelijke reeks aan festiviteiten zal opleveren. En in 2017 bestaat de staat Canada 150 jaar, dus de toerist kan de komende twee jaar de borst natmaken; it’s party time!

Wie overigens niet houdt van de Disneyachtige omgeving behorend bij het goed geoliede toerisme rond Niagara Falls en meer op zoek is naar rust rondom Lake Ontario, kan terecht in het dorpje Niagara-on-the-lake. We verbleven er even en de rust was een enorm contrast met enkele uren ervoor. De bebouwing is Victoriaans, er rijden koetsjes rond en de hotels dragen namen als ’Prince of Wales’ of ’Whale inn’.

Reiswijzer

De Niagara Watervallen (Niagara Falls) liggen tussen de gelijknamige steden in de Amerikaanse staat New York en de Canadese provincie Ontario. U kunt dus via de VS of Canada reizen. U vliegt met KLM, Delta en United naar New York (8 uur). Vandaar reist u met de auto in 6,5 uur en met de trein in 9,5 uur naar Niagara Falls. Air Canada, Air Transat en KLM vliegen op Toronto (ook circa 8 uur). Van daaruit bereikt u Niagara Falls met bus en/of trein in 3 tot 4 uur.