Nieuws
1259280
Nieuws

VOLVO OCEAN RACE

Mark Turner nieuwe Racedirecteur

Mark Turner is benoemd tot nieuwe CEO van de Volvo Ocean Race. De 48 jarige Brit volgt de Zweed Knut Frostadt op die per 1 januari van dit jaar na acht jaar vertrok als leidinggevende van de zwaarste oceaanzeilrace ter wereld.

Mark Turner, één van de meest gerespecteerde personen in de professionele zeilsport, is in Alicante aangesteld als Volvo Ocean Race CEO.

Hij geeft na 23 jaar het roer over van het mondiale sportmarketing bureau OC Sport. De Engelsman nam in 1989 deel aan de Whitbread Round-the-World en in de editie van 2014-15 was hij het brein achter het Dongfeng Race Team-project.

Turner zal vanaf 7 juni van dit jaar zijn nieuwe positie innemen, als opvolger van Knut Frostad. Turner (48) zegt daarover: “Er is waarschijnlijk geen enkele andere job in het zeilen die mij op dit moment zou aantrekken na OC Sport in de laatste twee decennia door zoveel verschillende gebieden van de sport te hebben geloodst.”

“Het is voor mij een behoorlijke verantwoordelijkheid om het van Knut over te nemen. Hij heeft uitstekend werk geleverd door de race om te vormen tot het grootste en commercieel meest levensvatbare evenement in de zeilsport.”

"Deze mondiale race met een fascinerende geschiedenis vanaf 1973, heeft een enorme verantwoordelijkheid. Niet alleen richting de talrijke participanten zoals Volvo, en overige team - en evenementpartners, maar ook voor de zeilsport in het algemeen. De race biedt een platform dat de toekomst van de sport vorm kan geven.”

“Ik hoop dat ik waarde en visie kan toevoegen aan het geweldige team dat reeds in Alicante werkzaam is. En ik hoop ook dat ik kan helpen bij het inspireren en betrekken van meer fans, zeilers en sponsors in de toekomst.”

Henry Stenson, bestuursvoorzitter van de Volvo Ocean Race, was blij met de aanstelling van Turner: “Het is een lang proces geweest, maar ik weet dat we in Mark de juiste persoon hebben gevonden om deze uitdagende rol op zich te nemen. We hebben een man nodig met expertise, vastberadenheid en visie om het evenement naar een volgend niveau te tillen na al het goede werk van Knut. Mark beschikt ruimschoots over al deze kenmerken. De toekomst onder zijn leiding ziet er enerverend uit.”

Turner nam zelf deel aan diverse toonaangevende zeilevenementen, zoals de Transat Jacques Vabre en de Mini Transat. Hij maakte pas echt naam als brein achter de geslaagde Vendee Globe-campagne van Ellen MacArthur in 2001.

De Engelse solozeilster finishte als tweede. Daarna begeleidde Turner haar bij het breken van het solo rond-de-wereld-record in 2005. Vervolgens introduceerde Turner met OC Sport de succesvolle Extreme Sailing Series en andere adventure sportevenementen.

Turner: “Mijn persoonlijke hoofdstuk met OC Sport eindigt, maar ik weet zeker dat de geest en prestaties zullen voortbestaan met het sterke team dat ik achter me laat. Het is een eer geweest dat ik in de afgelopen jaren met zoveel gemotiveerde en getalenteerde mensen heb mogen werken.”

Turner treedt volledig terug als directeur en aandeelhouder van OC Sport. Turner, die tevens een fervent fietser, zwemmer en skiër is, neemt nu eerst een periode vrijaf alvorens aan zijn nieuwe taak bij de race te beginnen. De dertiende editie van de Volvo Ocean Race van 2017-18 start in oktober 2017.

Korte biografie

Geboren: Isle of Wight, Engeland in juli 1967

1985-90 – Lieutenant, Seaman Officer, Royal Navy

1989-90 – Deelname aan Whitbread Round the World Race met British Defender 1989-92 – Operations, Sales and Marketing Director, Winning Winches

1992-98 – Marketing Director, Spinlock

1993-2016 – Founder and Executive Chairman OC Sport

juni 2016 – CEO, Volvo Ocean Race