Nieuws
1259340
Nieuws

WK LASER RADIAL

Pakt Bouwmeester haar derde titel?

Op 14 april begint in Riviera Nayarit, Mexico, het WK in de Laser Radial-klasse. Bij dit WK verschijnt Europees Kampioen Marit Bouwmeester aan de start en ook Daphne van der Vaart en Maxime Jonker doen in Mexico mee.

Van 14 t/m 20 april staan er elke dag twee races op het programma. In tegenstelling tot in de andere Olympische zeilklasses worden in de Laser Radial-klasse geen medalraces gevaren. Wel zijn er twee schrapresultaten mogelijk, één na meer dan vijf en de tweede na meer dan tien wedstrijden.

Marit Bouwmeester: “Het WK begint donderdag. Dit wordt een lang evenement, zeven dagen lang staan er twee wedstrijden per dag op het programma. Ik zie dit evenement als een ‘performance event’. Ik wil hier echt laten zien wat ik kan. Maar ik heb vooraf niet getraind op deze locatie. We zijn zo laat mogelijk ingevlogen, pas vijf dagen voor het toernooi. Dit omdat ik zoveel mogelijk tijd in Rio wil trainen, daar ligt een veel grotere uitdaging. Rio is zo'n lastige plek. Veel verschillende banen, een paar in de baai en een paar op zee. Er zijn zoveel variaties daar, ik moet daar zoveel mogelijk tijd in steken.”

Al twee keer eerder, in 2011 en in 2014, pakte Bouwmeester de wereldtitel. En vorig jaar werd de Friese zeilster tweede op het WK in Oman.

Bouwmeester: “Ik wil hier in Mexico heel graag voor de derde keer wereldkampioen worden. Vorig jaar was nogal pijnlijk, een tweede plaats met een gelijk aantal punten als de winnaar. De omstandigheden hier zijn heel eerlijk. Tenminste, dat is mijn inschatting nu. Redelijk vlak water, korte golven, stabiel zeewindpatroon. Iedereen gaat hier heel goed varen. Het zal heel dicht op elkaar zitten. Er zijn ook geen andere landen die hier al heel lang vooraf hun kamp opgeslagen hebben. De hele top 20 van de wereld focust zich op Rio. Het wordt een eerlijk WK. Dat zeg ik nu, zal je zien volgende week is alles anders…. haha.”

Van 10 t/m 18 mei staat op dezelfde locatie het WK in de Laser-klasse (heren) op het programma.