Nieuws/Binnenland
1259361
Binnenland

BRUGWACHTERS PUZZELEN

Voor spek en bonen

Brugwachters in het Zuid-Hollandse Leimuiden en Bilderdam hebben al een maand niets te doen. Voor bootvaarders heeft het geen zin om onder de Tolbrug en de Bilderdamsebrug door te gaan, omdat de verderop gelegen Drechtbrug wordt vervangen en niet open kan.

Toch zitten de brugwachters dag in dag uit op hun honk.Ageeth Möllers werkt al 27 jaar op de Leimuidense Tolbrug en woont in het dorp. Ze draait diensten van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds, afwisselend met een collega.

Beiden hebben ze al een maand niet in actie hoeven komen. "Normaal is er hier een hoop pleziervaart. Op drukke dagen varen er wel driehonderd boten per dag langs, dan kom ik niet aan eten toe. Nu zit ik een beetje te lezen en te puzzelen", vertelt Möllers terwijl ze naar een fietser zwaait.

De brugwachter moet blijven zitten voor "recreatieverkeer dat tussen de twee bruggen aan moet kunnen leggen", laat een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland weten. "Daarnaast is het waterschap bezig met werkzaamheden aan de vaarweg", zegt hij.

In het verderop gelegen Bilderdam - met zo'n negentig inwoners - zit brugwachter Hans Brand voor zijn huis. "Het woord zegt het al; dit is mijn werk. Maar het is niet altijd leuk." Cor de Haan vervangt Brand zo nu en dan in het naastliggende brugwachtershuisje. Met een krant voor zich en de televisie aan, verveelt hij zich niet.

"Maar het is natuurlijk fijner als je iets te doen hebt." De ouderwetse ophaalbrug moet open kunnen gaan voor recreatiebootjes van camping De Drecht, een kilometer verderop. Dat is de afgelopen maand niet voorgekomen.

De brugwachters tasten in het duister over waar ze aan toe zijn. "Hoe lang dit nog duurt? Ik heb geen flauw idee", zegt brugwachter Brand uit Bilderdam, die om de dag gaat kijken hoe het met de vervanging van de Drechtbrug staat.

"Tsja, wat moet ik anders? De vervanging duurt zeker tot het einde van het jaar", vertelt de provinciewoordvoerder. Het vaarverkeer had er op 24 maart weer onderdoor moeten kunnen gaan. Nu verwacht de provincie dat dat 20 mei wordt.