Nieuws/Binnenland
1259362
Binnenland

IK EN MIJN BOOTJE

Het verhaal achter Kukeltje

We gaan even terug in de tijd. In 1985 zat Ruud Janssen op de MTS en moest hij een praktijkopdracht doen. Hij maakte een visboot voor zijn vader.

Op school maakte hij de romp met de visbun (een ruimte in het schip waar buitenwater in zit om de vissen vers te houden). Later zette hij er samen met zijn vader Willem nog een kleine slaaphut op.

Het schip werd RUWI gedoopt een samenstelling van de namen van de makers. "Mijn vader heeft jaren plezier van het scheepje gehad. Hij ging er vaak mee snoekbaars vissen. Helaas raakte het in verval vanwege achterstallig onderhoud."

In april 1998 kregen Ruud en zijn vrouw Wilma een zoon. Pake Willem wilde graag dat zijn kleinzoon de boot zou krijgen op zijn twaalfde verjaardag. "Mijn vader heeft het niet mee mogen maken, hij overleed in 2003.

Na de zomer van 2009 begon ik met het opknappen van de boot. Acht maanden lang was ik bezig. Het was sneller en goedkoper geweest om een nieuwe boot te bouwen, maar door de emotionele waarde was dit geen optie."

Ruud verwijderde de visbun om meer ruimte in de slaaphut te krijgen, en heeft een schroef, schroefas en motor ingebouwd. Ook verving hij het staal op de waterlijn en liet hij het bootje stralen om het vervolgens in de twee componentenverf te zetten.

Tot slot heeft Ruud een vloer, bed en bankjes in het bootje getimmerd en navigatieverlichting ingebouwd.Toen zijn zoon twaalf werd was het bootje nog niet klaar, maar kon hij hem wel al de sleutel van het contactslot overhandigen.

Twee maanden later, net op tijd voor de vakantie, was het scheepje klaar. "We hebben hem omgedoopt tot Kukeltje, ons andere schip het Kukel. Het was de bijnaam die mijn vader mij gaf, maar werd ook de bijnaam van mijn zoon. Sindsdien nemen we Kukeltje altijd mee op vakantie.

Onze zoon slaapt erin, we doen er boodschappen mee en hij wordt regelmatig gebruikt om een stukje rond te tuffen."