Nieuws
1259453
Nieuws

ZOUTLEEUW (BELGIË)

Appels en peren in België

’Wandelen is ontdekken’ is de leuze van wandelnetwerk Vlaams-Brabant. Het is nog net geen appels met peren vergelijken, maar tussen de boomgaarden vol geurende fruitbloesem ontdekken wij dat Nederland en België toch wel flink van elkaar verschillen.

Het Hageland kan je zonder overdrijven de vitaminespuit van België noemen. Al eeuwen kweekt men hier aardbeien, perziken en pruimen en tegenwoordig vooral appels en peren. Vanwege de handelsperikelen met Rusland wordt het fruit nu zelfs naar China en Brazilië getransporteerd. De appels en peren worden geteeld in laagstamboomgaarden; veel minder arbeidsintensief en meer fruit leverend dan de hoogstam.

We reizen naar Zoutleeuw, een van de oudste steden van het Hageland, gelegen halverwege Brussel en Maastricht. We wandelen er een ommetje langs eindeloze rijen appel- en perenbomen, in deze tijd goed voor zo’n drieduizend hectare bloesem in witte en roze tinten als fantastisch decor. Het rondje maakt deel uit van het 250 kilometer lange wandelknooppuntennetwerk Getevallei, dat winnaar is geworden van de Belgische Wandeltrofee 2016.

Belgen zijn er fier op

Al wandelend worden sommige verschillen tussen Nederland en België goed zichtbaar. Wij gooien bijvoorbeeld een oud huis plat en bouwen er een nieuwe woning; in België gebruiken ze het vaak eeuwenoude bouwmateriaal om een nieuw stulpje te bouwen. Nederlanders hebben amper oog voor de oude glorie die zoveel van onze dorpen en steden hebben. De Belgen zijn er juist fier op.

Neem Zoutleeuw, dat in de middeleeuwen in het toenmalige hertogdom Brabant net zo belangrijk was als Antwerpen, Brussel en Den Bosch. De stad lag op de kruising van een aantal handelswegen, kreeg in 1106 stadsrechten en was door de Kleine en Grote Gete via de Schelde verbonden met de Noordzee. Scheepvaart en lakennijverheid brachten welvaart, waardoor de stad in de 14e eeuw vierduizend inwoners had, gigantisch veel voor die tijd.

We proeven wat geschiedenis in het stadhuis, waar we onder meer voorwerpen bewonderen die zijn gevonden tijdens het uitdiepen van de Kleine Gete. Het stadhuis werd gebouwd tussen 1530 en 1538 in gotische stijl, maar je ziet al invloeden van de toen ontluikende renaissance. Ernaast staat de Lakenhalle en tegenover het stadhuis bevindt zich de Sint Leonarduskerk, die werd gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw. De kerk is de beeldenstormen bespaard gebleven, waardoor u nu nog kunt genieten van een zes meter hoge paaskandelaar uit 1483 en een 18 meter hoge sacramentstoren uit 1552, met tientallen beeldjes met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. Helaas staat het interieur van de kerk al jaren in de steigers, maar u kunt er onder begeleiding toch een kijkje nemen.

Heerlijk slenteren

Nederland kende halverwege de vorige eeuw ruilverkaveling, in België is het patroon van wegen, waterlopen, hagen en bomenrijen nog vrijwel identiek aan honderden jaren geleden. Het is dan ook heerlijk slenteren over allerlei paadjes die ons een kijkje gunnen op boerenerven en landerijen.

In Nederland zijn we gewend met water te leven; overal zijn meren en sloten. België kent maar een paar vennen, zoals het Vinne dat we ronden via een mooi onverhard pad en diverse vlonders. Het ven ontstond in de laatste ijstijd en al in de middeleeuwen werd er turf afgegraven. Het Vinne werd in 1841 drooggelegd, waarna er bijna honderd jaar later bomen werden geplaatst om er lucifers (!) van te maken. In 2004 is het herstel naar oude staat begonnen en nu is het een paradijs voor (water)vogels, vissen en insecten. Onze gevederde vrienden hebben er een prachtige concertzaal van gemaakt, waar de straffe hand van een dirigent echter node wordt gemist. De een schreeuwt nog harder dan de ander! Langs het ven vindt u De Winning, een taverne met speeltuin en bezoekerscentrum. We drinken er een 7PK Triple Blond, prachtig bier zoals ze dat alleen in België kunnen maken.

Healthy Fruit

Het gebied rond het ven wordt onderhouden door Galloway runderen en ’s morgens vroeg en tegen het vallen van de avond zijn er reeën te bewonderen. Als we het meer achter ons laten, stuiten we op een hoogstamboomgaard waarvan sommige bomen wel negentig jaar oud zijn. Zanglijsters en steenuilen zijn gek op de insecten die vooral bij deze fruitbomen langskomen.

Verderop passeren we een fruitautomaat.  Letterlijk: hier kunt u appels, peren, vruchtensap en zelfs brood ’uit de muur trekken’. Plots zien we tientallen kaarsen langs het wandelpad door de fruitgaarden staan. Die avond zullen de inwoners op de plantages van Healthy Fruit genieten van feeërieke verlichting en dansende schaduwen van de bloesems.

Wij keren langzamerhand terug naar Zoutleeuw waar het tijdens de pinksterdagen weer kermis is. Ook daarom wel snel gaan, want de bloesem heeft het niet makkelijk in dit  voorjaar.

Route: 10 km, 50% onverhard.

BIERMAAND 

Tot 22 mei is het nog Biermaand in Vlaams-Brabant. Gedurende deze dagen zetten de tientallen brouwerijen hun ketels en deuren in de weekeinden open voor een kijkje achter de schermen. In diverse steden en dorpen worden bierwandelingen en -fietstochten gehouden, evenals bierworkshops, proeverijen en tentoonstellingen. Informatie: verliefdopvlaamsbrabant.be