Nieuws
1259454
Nieuws

500 jaar Reinheitsgebot

Pilsje pakken in München

Dat je in Duitsland een prima biertje kunt scoren is bekend, maar in München is het dit jaar extra feest. Het Duitse Reinheitsgebot bestaat 500 jaar! Dat betekent bier, bier en nog eens bier. Van exposities tot aan een festival: als liefhebber wil je dit niet missen.

Al 500 jaar lang wordt in Beieren bier gebrouwen uit enkel graan, water en hop. Anders gezegd: een waar reinheidsgebod. De zes grote brouwerijen van de stad hanteren nog altijd deze werkwijze. Een werkwijze die de stad groot heeft gemaakt en die je vanaf nu zelf kunt bewonderen.

Brouwsel

Direct in het centrum van München zullen dit jaar, en begin volgend jaar, twee musea tijdelijk in het teken staan van bier. In het Münchner Stadtmuseum kun je terecht voor de expositie ‘BIER.MACHT.MÜNCHEN’. Hier doorloop je de gehele geschiedenis van het Beierse bier: van oude brouwtechnieken en bierprenten tot aan de rol van bier in de Beierse politiek. De expositie bezit zeker 700 stukken die je kunt bezichtigen.

Vervolgens kun je direct door naar het Jüdische Museum waar de expositie ‘Bier ist der Wein dieses Landes’ plaatsvindt. Het gaat hier vooral om de rol van bier in de joodse gemeenschap. Hoe Israeliërs bier ontdekten, het verband legden met rituelen en welke rol joodse brouwers spelen in de huidige biercultuur van München. Voor het eerst zal er in het café van het museum ook een Duits-Joods brouwsel worden geserveerd. Een mooie afsluiter om nog eens rustig alle indrukken te verwerken.

Oktoberfest snuiven

Mocht je na je bezoek aan de twee exposities nóg meer bier willen zien, kun je nog terecht in het Bier- en Oktoberfestmuseum waar een permanente tentoonstelling staat. Ook het nabijgelegen Hofbräuhaus is een perfecte spot, waar je het hele jaar door de sfeer van het Oktoberfest kunt opsnuiven. Vanaf mei begint overigens ook het Biergärtenseizoen in München en kun je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat samen met de locals een pilsje happen in een van de 750 Biergärten die de stad rijk is.

Naast kijken is proeven natuurlijk ook heilig bij een ode aan het Beierse biertje. Dus mocht je in de maand juli nog geen plannen hebben, dan moet je het Festival 500 Jahre Bayerisches Reinheitsgebot zéker beleven.

Van 22 tot en met 24 juli wordt het centrum van München ondergedompeld in een heus bierfestijn. Enthousiaste bierbrouwers laten zien hoe zij het typerende brouwsel, volgens het gouden reinheidsgebod, klaarmaken. Daarnaast is dit ook een uitgelezen mogelijkheid om de vele biersoorten van Beieren te ontdekken. Dat kan ook makkelijk, want alle brouwsels kun je dus proeven!

Bron: CityZapper