Nieuws/Binnenland
1259470
Binnenland

EVENEMENTEN

Vogalonga

Ongeveer een halve eeuw geleden ontstond de Vogalonga in Venetië als een ludiek protest tegen de opkomst van de gemotoriseerde vaartuigen. De Venetiaanse Vogalonga is uitgegroeid tot een groots internationaal evenement, dat op de bucketlist van vele roeiers, kanoers, gondeliers en andere watersporters prijkt. En sinds vorig jaar is er ook een Nederlandse versie.

Op 25 en 26 juni 2016 wordt voor de tweede keer de vaartocht Dutch Vogalonga georganiseerd in Giethoorn; het Venetië van Nederland. De Dutch Vogalonga is geïnspireerd op de Italiaanse editie. Met een aantal grote verschil: hier geen protest tegen gemotoriseerde vaartuigen, maar een ode aan de kleine watersport. De tocht is bedoeld voor kano’s, roeiboten, punters, fluisterboten, sloepen, SUP-pers en meer vormen van watersport en –recreatie die zich thuisvoelen in de relatief ondiepe wateren van Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Maar de Dutch Vogalonga is niet alleen bedoeld voor deelnemers aan te tocht. Natuurlijk vormt de tocht een waanzinnig schouwspel van vele verschillende vaartuigen die door de wateren van Giethoorn en zijn omgeving trekken, in het dorp is er een shantykorenfestival, er zijn diverse activiteiten op het eilandje in het Bovenwiede (het meer achter de dorpsgracht) en zaterdagavond is daar een spectaculaire beachparty.

Bij deelname aan de tocht wordt voor elke deelnemende persoon een ticket besteld. Kosten: 10 Euro per persoon. Het dagticket geeft recht op: deelname, twee consumptiemunten, informatie over de vaarroutes en onderweg culinaire verwennerijen en streekeigen beleving.

Dit jaar wordt er op beide dagen voor het eerst een echt (inter)nationaal Shanty Festival georganiseerd. Met maar liefst 37 Shanty groepen en koren. Uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, Engeland Duitsland, Schotland en Duitsland. Tijdens de Dutch Vogalonga varen er “Hop On Hop Off-boten”, een soort van bootbussen, tussen de activiteitenlocaties om het publiek gemakkelijk en snel tussen de verschillende locaties heen en weer te brengen.

Zeven Chefs uit de regio bereiden op diverse idyllische plekken de heerlijkste streekgerechten. Waarvan één hele speciale plek, midden in de natuur met sfeervolle muziek. Aan het eind van de tocht doet men het Vogalonga Island aan, waar een heuse Beachparty van start is gegaan met o.a. een bekende DJ en vuurspuwers. De Hop On Hop Off-boot brengt de gasten weer terug naar Grandcafé Fanfare aan het Binnenpad.