Nieuws/Binnenland
1259500
Binnenland

REDDINGBOOTDAG

Drie mannen gered

Tijdens de vaartochten voor Reddingbootdag kwam er een 'mayday' binnen op marifoonkanaal 16. Op het Markermeer, ter hoogte van Warder, waren drie zeilers te water geraakt.

Rond 15:15 uur werd er via kanaal 16 een noodoproep gedaan door klipper 'Niets Bestendig'. Het kluivernet voor de boeg van het schip was afgebroken waardoor er drie personen te water raakten.

Een van de personen kwam hierdoor onder het schip terecht. De 'Niets Bestendig' heeft direct een man-overboord-manoeuvre gemaakt en redde twee personen uit het water. De derde persoon was moeilijker uit het water te halen. Hij lag ruim vijf minuten in het koude water.

Vanuit Wijdenes, Hoorn en Warder voeren diverse reddingboten na de noodoproep direct uit. Ook bergingsvaartuig Loki was snel op weg naar het incident. De reddingboten van Warder en Wijdenes waren als eerste ter plaatse en even later ook de reddingboot van Hoorn. Direct werd eerste hulp verleend aan de onderkoelde drenkelingen. Zij werden snel in onderkoelingsfolie en dekens ingepakt om op te warmen.

De klipper werd ondertussen onder begeleiding naar Hoorn gevaren waar de ambulancedienst gereed stond om de drie slachtoffers te controleren. De politie kwam eveneens aanboord om een proces verbaal op te maken van het incident. Dat is gebruikelijk na incidenten waar slachtoffers bij gevallen zijn. De drenkelingen zijn door de ambulancedienst nagekeken. Twee van de drenkelingen zijn ter observatie naar het ziekenhuis in Hoorn overgebracht.

Bron: Reddingstation Wijdenes