Nieuws/Buitenland
1259529930
Buitenland

Zeker acht doden door schietpartij op Russische universiteit

Studenten springen uit de ramen om uit het gebouw te ontsnappen.

Studenten springen uit de ramen om uit het gebouw te ontsnappen.

MOSKOU - Door een schietpartij op een universiteit in de Russische stad Perm zijn zeker zes doden gevallen. De schutter ligt met verwondingen in een ziekenhuis, melden de autoriteiten. De universiteit meldde eerder dat de verdachte was gedood.

Studenten springen uit de ramen om uit het gebouw te ontsnappen.

Studenten springen uit de ramen om uit het gebouw te ontsnappen.

Eerder werden acht sterfgevallen gemeld, maar dat werd later bijgesteld naar zes. De autoriteiten laten weten dat 28 mensen gewond zijn geraakt. Een aantal van hen wordt in het ziekenhuis behandeld.

Studenten en docenten sloten zich tijdens de schietpartij op in klaslokalen, schrijven Russische media. Op videobeelden is te zien dat mensen uit ramen sprongen om uit het gebouw te ontsnappen. Ook zouden studenten deuren van lokalen hebben geblokkeerd met stoelen om de schutter buiten te houden.

Tekst gaat door onder de video.

De verdachte is een 18-jarige student van de universiteit, melden de autoriteiten. Over zijn motief is nog niets bekend. Lokale media melden dat de man op sociale media een foto van hemzelf had geplaatst met een geweer, helm en munitie. Hij impliceerde in het bijschrift dat hij niet werd gedreven door politiek of religie, maar door haat.

President Vladimir Poetin heeft zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers, zegt een woordvoerder van het Kremlin. Verder heeft premier Michail Misjoestin de ministers van Gezondheid en Onderwijs opdracht gegeven naar Perm te gaan.

Perm, ongeveer 1300 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou, is de tweede Russische stad die dit jaar is opgeschrikt door een schietpartij op een school. In mei schoot een student in Kazan negen mensen dood. Dat was de dodelijkste schietpartij op een school sinds 2018, toen een student op de door Rusland geannexeerde Krim twintig mensen doodde.

Rusland hanteert strenge regels voor wapenbezit, maar het is voor burgers niet onmogelijk om een vuurwapen te bemachtigen. Sommige vuurwapens zijn onder bepaalde voorwaarden te koop voor de jacht, zelfverdediging en sport. Na de schietpartij in Kazan werd de minimale leeftijd voor het kopen van vuurwapens met drie jaar verhoogd naar 21 jaar, maar die wet is formeel nog niet van kracht.