Nieuws/Binnenland
1259652
Binnenland

Zware avondspits door grijs weer en ongevallen

LIJNDEN - Op de Nederlandse snelwegen stond donderdag in de avondspits op het hoogtepunt 406 kilometer file. Net als woensdagavond vonden op diverse plaatsen in het land ongevallen plaats die tot wegafsluitingen hebben geleid.

Door een ongeval op de A12 stond er rond 18.30 uur richting Utrecht 21 kilometer file voor knooppunt Oudenrijn. Op de A1 staat een lange file nadat bij Bunschoten zes wagens, waaronder een vrachtwagen, op elkaar waren gereden.

,,Het is grijs en grauw weer. Mensen moeten er erg aan wennen dat het eerder en sneller donker wordt met indirect verkeersongelukken als gevolg", verklaart een woordvoerster van de VID de lange files. ,,En natuurlijk laten mensen vaker de fiets staan als het koud en regenachtig is en nemen ze de auto.'' Tegen 19.00 uur stond er nog steeds 100 kilometer file. ,,We hebben echt de indruk dat de avondspits bovendien langer is gaan duren de laatste tijd.''

In top 10 drukste avondspitsen

De verkeerschaos van donderdag heeft volgens haar al een plek veroverd in de top 10 van drukste avondspitsen dit jaar. De drukste avondspits was met ruim 500 kilometer op 24 mei.

Woensdagavond telde de ANWB 75 ongelukken op de snelwegen. Ook stond het verkeer vast over tientallen kilometers meer dan op een normale dag.