Nieuws/Binnenland
1259738
Binnenland

Politiebond sceptisch over ICT-prestaties

Gerrit van de Kamp

Gerrit van de Kamp

DEN HAAG - De politiebond ACP denkt dat de omzetting van oude computersystemen bij de politie nog vele jaren gaat duren. Er ligt dan wel een nieuw fundament onder het toekomstige systeem, maar dat zit nog in de testfase, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp naar aanleiding van het eindrapport over het zogeheten ICT-aanvalsprogramma.

Gerrit van de Kamp

Gerrit van de Kamp

Het is volgens hem dus nog niet duidelijk of het nieuwe fundament echt stevig genoeg is om alle informatieprocessen aan te kunnen. Daar bovenop moeten nog twee nieuwe systemen komen, voor de handhaving en de opsporing. „De stabiliteit en de continuïteit zijn cruciaal”, zegt hij. De inschatting van drie tot vijf jaar waar de politietop zelf aan denkt, noemt de vakbondsvoorzitter nog maar de vraag.

Van de Kamp vindt dat de Tweede Kamer een oordeel moet vellen over wat er werkelijk is bereikt met de vele honderden miljoenen euro’s die in de ICT zijn gestoken. Het aanvalsprogramma eindigt eind dit jaar en de ACP pleit voor een nieuw concreet programma of een doorstart „met een fatsoenlijke planning”.