Nieuws/Buitenland
125974
Buitenland

Pamfletten met ballonnen naar Noord-Korea

Kim Jong-un

Kim Jong-un

SEOUL - Honderdduizenden pamfletten met kritiek op het regime in Pyongyang zijn met heliumballonnen de grens met Noord-Korea over gestuurd. De documenten bevatten volgens het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap onder meer informatie over de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van dictator Kim Jong-un.

Kim Jong-un

Kim Jong-un

Noord-Koreaanse overlopers zeggen zaterdag zo’n 300.000 pamfletten richting de grens te hebben gestuurd vanaf een berg in Zuid-Korea. Aan de ballonnen hangen onder meer afbeeldingen van Kim Jong-un en Kim Jong-nam, met het bijschrift „moordenaar” en „dode persoon.” De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider overleed nadat hij in Maleisië was vergiftigd met zenuwgas.

Naast pamfletten stuurden de overlopers via de ballonnen ook dollarbiljetten, USB-sticks, DVD’s en boekjes de grens over. „We veroordelen de dictator Kim Jong-un omdat hij doorlopend Zuid-Korea en de wereldwijde samenleving bedreigt met nucleaire wapens en raketten en zijn halfbroer heeft gedood”, zei de aanvoerder van de activisten tegen Yonhap.