Nieuws/Binnenland
1259747
Binnenland

Maatregelen vergroten gevoel van veiligheid

Betonblokken op de Dam in Amsterdam.

Betonblokken op de Dam in Amsterdam.

DEN HAAG - Zes op de tien Nederlanders voelen zich veiliger door verschillende maatregelen die zijn genomen, zoals extra bagagecontrole bij evenementen en betonblokken op openbare locaties.

Betonblokken op de Dam in Amsterdam.

Betonblokken op de Dam in Amsterdam.

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Risico- en Crisisbarometer van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Negen van de tien ondervraagden hebben begrip voor de maatregelen.

De Nederlander maakt zich nog altijd zorgen over terrorisme, maar dat wordt nu iets minder vaak genoemd dan in het voorjaar (40 procent tegen 47 procent). De beduchtheid voor cybercriminaliteit is toegenomen: het aantal mensen dat zich zorgen maakt over cyberdreigingen nam toe van 22 naar 28 procent.

Vertrouwen kleiner

Het vertrouwen in de overheid en in de informatievoorziening van diezelfde overheid in geval van ramp of crisis, is beduidend kleiner geworden: het daalde van 48 procent naar 39 procent, aldus de NCTV.

Van de ondervraagden heeft 13 procent kritiek op de strafmaat en de uitvoering van straffen in Nederland. Een halfjaar geleden werd dit punt nog niet genoemd.

De meeste Nederlanders (69 procent) denken dat ze nepnieuws (meestal) wel herkennen. Het is een onderwerp waar ze zich geen of maar weinig zorgen over maken.