Nieuws/Binnenland
1259959
Binnenland

Kunstwerken sieren Afsluitdijk

BREEZANDDIJK - Het project Icoon Afsluitdijk van ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team is donderdag officieel gelanceerd. De 32 kilometer lange Afsluitdijk wordt vanaf nu gesierd met een aantal kunstwerken die de iconische waarde van de dijk moeten onderstrepen.

Aan beide zijden ziet de automobilist bij het oprijden van de Afsluitdijk de Lichtpoort: een reeks reflecterende lijnen op de gerestaureerde heftorens. De lijnen geven zelf geen licht, maar lichten op door de koplampen. De Lichtpoort is een blijvend werk.

Er zijn ook tijdelijke werken, die te zien zijn tot 21 januari. Windvogel, een eerbetoon aan de overleden astronaut Wubbo Ockels, is een project met slimme vliegers aan lichtgevende kabels die zelf stroom opwekken. Glowing Nature is een tentoonstelling in een van de historische kazematten, met algen die licht geven bij aanraking.

Roosegaarde en zijn studio maakten de ontwerpen in opdracht van de overheid. „De Afsluitdijk staat voor een stuk Nederlandse lef en innovatie. Door een subtiele laag van licht en interactie eraan toe te voegen, versterken we de schoonheid van de dijk en ontstaan er nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, duister en licht, poëzie en praktijk”, aldus de ontwerper.