Nieuws/Binnenland
1260020559
Binnenland

Politie volgde advocaten in jacht op Taghi

Advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef zijn door de politie tot in Dubai gevolgd.

Advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef zijn door de politie tot in Dubai gevolgd.

In de jacht op de toen nog voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi heeft de politie advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef gevolgd op Schiphol en in Dubai.

Advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef zijn door de politie tot in Dubai gevolgd.

Advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef zijn door de politie tot in Dubai gevolgd.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Advocaten zijn woedend over de observaties en zeggen dat de politie hen hiermee ernstig in gevaar brengt.

Terwijl Taghi zich schuilhield in de oliestaat Dubai, ontving de politie in juni 2019 een tip dat advocaat Meijering de topcrimineel daar vermoedelijk zou ontmoeten. De politie nam daarop de beslissing de Amsterdamse advocaat te volgen.

„Om deze informatie te verifiëren is destijds besloten tot het opvragen van vluchtgegevens en een kortdurende observatie van mr. Meijering op Schiphol om vast te stellen of hij naar Dubai zou vertrekken. Ook is een verzoek gedaan aan de politie in Dubai om hem na aankomst te volgen.” Volgens het OM gaf in deze beslissing „de doorslag dat Meijering niet de advocaat was van T. Dat gold ook voor zijn kantoorgenoot Van Kleef, die hem op 19 juni bleek te vergezellen op de vlucht naar Dubai. T. werd in deze fase van het Marengo-proces al vertegenwoordigd door zijn huidige advocaat.” Die advocaat is Inez Weski.

Volgens het OM was het daarom ook niet nodig om de opsporingsmethode vooraf voor te leggen aan het College van Procureurs Generaal. Het OM stelt dat met deze observatie geen inbreuk kon worden gemaakt op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met zijn cliënt.

„Taghi was niet de cliënt van deze advocaten, dus het mocht simpelweg. Als iemand je naar Taghi kan brengen dan grijp je die mogelijkheid natuurlijk aan”, aldus het OM in een reactie aan De Telegraaf.

’Losgeslagen’

In Marengo staat Meijering twee verdachten bij, onder wie hoofdverdachte Saïd R., die in februari in Colombia werd aangehouden en daar in uitleveringsdetentie zit. Hij is kwaad over de onthullingen over het volgen en heeft geen goed woord over voor de verklaring die het OM geeft voor de uitzonderlijke actie. Het OM is volgens hem „losgeslagen.”

Onlangs voegde het OM een stuk aan het dossier toe waarin staat dat meerdere advocaten geheime informatie aan criminelen zouden hebben doorgespeeld. Eerder deze week wraakte Meijering twee onderzoeksrechters in Marengo, omdat zij de schijn van partijdigheid zouden hebben gewekt. Bij het wrakingsverzoek, waarover de wrakingskamer zich nog moet buigen, sloten tien andere advocaten in het proces zich aan.

Op 27 augustus vindt er een zitting in het proces Marengo plaats waarin de advocaten zich zullen uitlaten over de reeks incidenten. Het schaduwen van Meijering en Van Kleef zal daar zeker in worden meegenomen.

Meijering hekelt dat advocaten niet meer in vrijheid hun werk kunnen doen en zelfs in gevaar worden gebracht. Volgens hem is het schaduwincident „slechts het topje van de ijsberg” en zal „de onderste steen boven moeten komen.”

’OM negeert alle regels en principes’

Inez Weski, de advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi in het Marengoproces, vindt dat het Openbaar Ministerie met het schaduwen van de twee advocaten ver buiten zijn boekje is gegaan. „Het OM toont zich hier bereid en in staat elke grens van nationale en internationale regelgeving en principes rücksichtlos te negeren”, zegt Weski vrijdag.

Zij benadrukt dat het OM de actie onder de pet heeft willen houden, waarmee de rechter en advocaten buitenspel worden gezet.