Nieuws/Buitenland
1260171185
Buitenland

Zoektocht naar slachtoffers gaat door na aardbeving op Java

CIANJUR - Indonesische reddingswerkers zoeken nog steeds naar slachtoffers in de ravage die is ontstaan door de aardbeving van maandag. Door de beving op het eiland Java zijn meer dan honderd doden gevallen. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn.

De aardbeving met een kracht van 5.6 vond plaats in het westen van Java. De schade en het aantal slachtoffers is vooral groot in de stad Cianjur, het epicentrum van de beving. Volgens de gouverneur van de provincie West-Java zijn er zeker 162 doden gevallen. De landelijke rampendienst heeft het over 103 doden en 31 vermisten. De autoriteiten denken dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen.

Het reddingswerk in de bergachtige regio wordt bemoeilijkt door de schade aan de infrastructuur en stroomstoringen. Ook waren er meer dan honderd naschokken. Een dag later zitten nog tientallen mensen vast onder het puin. Volgens de rampendienst hebben ten minste 2200 huizen schade opgelopen en zijn ruim 5000 mensen ontheemd geraakt. Reddingswerkers proberen daarnaast gebieden te bereiken waarvan de toegangswegen zijn geblokkeerd als gevolg van aardverschuivingen.

President Joko Widodo bood tijdens zijn bezoek aan Cianjur zijn condoleances aan en beloofde noodhulp van de regering. Hij maakte bekend dat de regering met een compensatie komt voor slachtoffers en nabestaanden. Bij de wederopbouw moeten volgens de president woningen worden gebouwd die bestand zijn tegen aardbeving en eventuele andere natuurrampen.

Indonesië maakt deel uit van de zogeheten Ring of Fire, een gebied in de Grote Oceaan met meer dan honderd actieve vulkanen waar ook veel aardbevingen voorkomen. Het Indonesische eiland Sulawesi werd in januari 2021 getroffen door een beving met een kracht van 6.2. Er kwamen ruim honderd mensen om.