Nieuws/Binnenland
1260397
Binnenland

Mediwiet voor een prikje...

Staatswiet wellicht goedkoper.

Staatswiet wellicht goedkoper.

Den Haag - Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat onderzoeken of de prijzen voor medicinale wiet kunnen zakken. De opdracht komt na een rapport van Zorginstituut Nederland die vindt dat sommige patiënten wel erg diep in de buidel moeten tasten.

Staatswiet wellicht goedkoper.

Staatswiet wellicht goedkoper.

In Nederland kunnen ernstig zieke patiënten via hun apotheek ’mediwiet’ krijgen die in opdracht van de Staat is gekweekt. Het is louter op doktersrecept verkrijgbaar en moet veelal uit eigen zak worden betaald. Het gaat onder andere om mensen met reuma, MS en patiënten die chemotherapie krijgen en daar misselijk van worden.

Nieuw rapport

Het Zorginstituut stelt in een nieuw rapport dat veel afnemers tot wel 2000 euro per jaar moeten betalen. De staatswiet zit, in tegenstelling tot een groeiend aantal andere landen, niet in het basispakket van de zorgverzekering. Geopperd wordt daarom om te kijken of prijzen kunnen zakken. Minister Bruins honoreert dat.

De prijs van de mediwiet ligt momenteel iets lager dan die van cannabis uit coffeeshops, waar het rond de elf euro per gram kost.