Nieuws/Binnenland

Connexxion zelf in beklaagdenbankje vanwege mogelijke bedrijfsspionage

Door Harry van Gelder

DIJKSTRA BV

Amsterdam - Vervoerder Connexxion, die de fraudezaak van NS in Limburg aan het licht bracht, wordt nu van eenzelfde soort bedrijfsspionage verdacht. Het vervoerbedrijf heeft een directeur aangenomen die in het bezit is van uiterst vertrouwelijke bedrijfsgegevens van concurrent Transvision.

DIJKSTRA BV

De benoeming is opmerkelijk, omdat Connexxion met dit bedrijf strijdt om een lucratief contract in de taxiwereld, waarmee 60 miljoen euro per jaar gemoeid is. Dat blijkt uit een vonnis van een Arnhemse rechtbank. De rechter vindt de overstap van directeur Paul Pietersen naar Connexxion, een paar dagen voor hij een vast contract bij concurrent Transvision zou tekenen, verdacht.

Pietersen werkte jarenlang voor Transvision en is op de hoogte van alle bedrijfsgeheimen van het logistieke bedrijf uit Gorinchem. Hij ontkent dat hij informatie heeft gedeeld. Maar kan dat niet aantonen, omdat hij zegt zijn computer te hebben weggegooid. De rechter noemt dat ’niet geloofwaardig’.

Mogelijk dwangsom

Van de rechter moet Pietersen aangeven over welke informatie hij beschikte en waar die gebleven is. Doet hij dit niet, dan moet hij een dwangsom van in totaal 9 miljoen euro betalen.

Connexxion wil geen commentaar geven, zolang de zaak onder de rechter is.