Nieuws/Buitenland
1260587
Buitenland

Maffiabaas Salvatore ’Totò’ Riina (87) overleden

Italiaanse maffiebaas Toto Riina.

Italiaanse maffiebaas Toto Riina.

Parma - De beruchte Siciliaanse maffiabaas Salvatore ’Totò’ Riina, die jarenlang aan de top stond van de Cosa Nostra, is vrijdag in een gevangenis in Parma overleden. Het voormalige kopstuk van de Cosa Nostra, zoals de Siciliaanse maffiawordt genoemd, was het brein achter de aanslagen op de onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.

Italiaanse maffiebaas Toto Riina.

Italiaanse maffiebaas Toto Riina.

Bij de bomaanslag op de auto van Borsellino kwamen naast de onderzoeksrechter nog vijf mensen om het leven. De bom met 400 kilo springstof onder de snelweg die Falcone, zijn echtgenote en drie lijfwachten het leven kostte was zo krachtig dat de lokale aardbevingsmeters uitsloegen.

Door dat geweld keerde het Italiaanse volk zich tegen de maffia. Dat leidde tot harde maatregelen van de overheid tegen de maffiosi. Ook zat Riina achter een serie bomaanslagen in Rome, Milaan en Florence in 1993 waarbij tien mensen om het leven kwamen. Hij was capo dei capi (baas der bazen), een van de machtigste mannen van de maffia ooit.

Vanwege zijn gewelddadige aard werd hij ’het beest’ genoemd. Zijn andere bijnaam was ’de korte’, hij was slechts 1,58 meter. Riina zat vast sinds 1993. Hij werd tot 26 keer levenslang veroordeeld, hij zou voor in totaal zo’n 150 moorden opdracht hebben gegeven.

Politie en justitie waren al 25 jaar naar Riina op zoek toen hij in januari 1993 werd gearresteerd. Hij was de meeste gezochte crimineel van Italië. Hij werd aangehouden terwijl hij in de spits in een auto ongewapend door Palermo reed.

Riina werd donderdag 87 jaar en lag de laatste dagen in coma. Hij overleed aan de gevolgen van kanker. Zijn familie mocht Riina de afgelopen dagen in zijn cel bezoeken, om afscheid te nemen.