Nieuws/Binnenland
1262050
Binnenland

Demonstratie Dokkum tijdens de intocht

DOKKUM - Dokkum, waar zaterdag de jaarlijkse Sinterklaasintocht gaat plaatsvinden, heeft één aanmelding gekregen voor een demonstratie tegen Zwarte Piet. Stichting Nederland Wordt Beter gaat in samenwerking met actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voorafgaand aan en tijdens de intocht demonstreren.

De gemeente wil geen uitspraken doen over politie-inzet tijdens de dag „maar ga er maar van uit dat het voor iedereen een veilige intocht wordt”, aldus de woordvoerster.

De organisatoren van het protest verwachten zo’n tweehonderd deelnemers. Demonstranten gaan met bussen naar het Friese Dokkum om daar een ’Mars voor Beschaving’ te houden en om „een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme.”

Protestmars

Op de Facebookpagina Zwarte Piet is Racisme wordt gemeld dat de bussen rond 10.15 uur ter hoogte van Woudweg 1 aankomen. Vanaf daar begint de protestmars. Voordat Sinterklaas om 12.00 uur in Dokkum aankomt, gaan de demonstranten om 11.15 uur naar de Hogepol om daar tot 13.00 uur te protesteren tegen Zwarte Piet.

Sinterklaas komt tijdens de intocht langs de demonstratieplek. De organisatie heeft met de gemeente afgesproken de intocht zelf niet te verstoren. Deelnemers konden zich aanmelden via het Facebook-evenement ’Grote Mars en Protest tijdens de Landelijke Intocht in Dokkum!’.

’Wegen naar Dokkum blokkeren’

Een groep Friezen wilde de demonstranten via een ludieke actie op Facebook tegenhouden door de wegen naar Dokkum te blokkeren. Volgens de woordvoerster van de gemeente waren de initiatiefnemers niet op de hoogte dat een dergelijke actie niet mag. Na door de politie hierover geïnformeerd te zijn, haalden de initiatiefnemers van Project P de Facebookpagina uit de lucht.