Nieuws/Binnenland
1263090442
Binnenland

Demonstratie Harskamp tegen komst Afghanen loopt uit de hand

Harskamp - De demonstratie dinsdagavond in Harskamp tegen de komst van honderden evacués uit Afghanistan is uit de hand gelopen. Volgens lokale Omroep Gelderland zijn ongeveer 250 personen de straat op gegaan om te schreeuwen, vuurwerk af te steken en ook is er een auto in de fik gestoken.

Het protest begon rustig, maar rond 21.30 uur liep het uit de hand. De toen nog ongeveer 60 jongeren gaven geen gehoor aan herhaalde oproepen daar weg te gaan. Er ging een stapel autobanden in brand en er werd harde muziek gedraaid, aldus de woordvoerder. De politie heeft ze daarop uit het gebied weggejaagd en naar het dorp geleid. Het was in de omgeving even na 23.00 uur rustig, maar de politie stond er rond twaalven nog wel.

Tekst loopt verder onder de tweet.

De betogers hebben spandoeken op het hek van het AZC opgehangen met de tekst ’weg ermee’. Ook schreeuwen de jongeren leuzen als ’eigen volk eerst’ en ’Harskamp is van ons’.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Meer noodopvanglocaties

De noodopvanglocatie in Ede is dinsdag in gebruik genomen. Er zijn achthonderd bedden voor mensen uit Afghanistan, waar sinds ruim een week de Taliban aan de macht zijn.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kondigde dinsdag aan de vierde noodopvang voor evacués uit Afghanistan te zullen openen in Nijmegen, in Heumensoord. Tot uiterlijk januari 2022 zijn daar 750 tot 1000 plaatsen. Eerder werden al drie andere noodopvanglocaties van Defensie in gebruik genomen, waaronder die in Ede. In totaal zijn zo’n 1100 Afghaanse evacués verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en dus legerplaats Harskamp in Ede.

Het COA verwacht dat er nog meer noodopvanglocaties nodig zijn, omdat er naar verwachting 200 tot 400 vluchtelingen per dag zullen arriveren.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop