Nieuws/Buitenland
1264024950
Buitenland

Moderna-vaccin nu ook goedgekeurd in VS

WASHINGTON - De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna goedgekeurd voor gebruik. Daarmee kan de distributie van 5,9 miljoen doses van het middel in de Verenigde Staten op korte termijn van start, zeiden overheidsfunctionarissen eerder, mogelijk al dit weekend.

President Donald Trump claimde eerder op vrijdag dat de toezichthouder toestemming had gegeven voor het vaccin, maar de FDA ging daar niet in mee. Nu is er officieel groen licht. Moderna heeft een deal met de Amerikaanse overheid om dit jaar nog twintig miljoen doses te leveren. Volgens de overeenkomst levert de farmaceut tot eind 2021 juni in totaal 200 miljoen doses af.

„Met de beschikbaarheid van twee vaccins voor de preventie van Covid-19, heeft de FDA een nieuwe cruciale stap genomen in het gevecht tegen deze globale pandemie die iedere dag voor grote aantallen ziekenhuisopnames en doden in de Verenigde Staten zorgt”, zei FDA-baas Stephen Hahn in een verklaring. President Donald Trump liet niet lang na de bekendmaking van zich horen op Twitter. „Gefeliciteerd, het Moderna-vaccin is nu beschikbaar!”, schreef hij.

De VS is het eerste land dat het Moderna-vaccin gaat gebruiken. Eerder werd het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en Duitse BioNTech al goedgekeurd. Amerikanen worden al ingeënt met dat middel. Een panel van medisch experts oordeelde onlangs dat het vaccin van Moderna veilig is. Uit een studie met meer dan 30.000 proefpersonen kwam naar voren dat het middel voor bijna 95 procent effectief is. De Europese toezichthouder EMA besluit op 6 januari over het Moderna-vaccin, waarvan ook Nederland doses heeft besteld. Over het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt begin volgende week een beslissing genomen.

Verwacht wordt dat het Moderna-vaccin in de VS vooral toegediend gaat worden op plekken die minder goed bereikbaar zijn, zoals ziekenhuizen op het platteland. Het middel moet bevroren opgeslagen en vervoerd worden, maar hoeft niet zoals het vaccin van Pfizer en BioNTech bij een temperatuur van -70 graden Celsius te worden bewaard. De VS zijn zwaar getroffen door het virus. Het land telt ruim 16 miljoen besmettingen en meer dan 313.000 doden.