Nieuws/Buitenland
1264373176
Buitenland

Rusland en Iran hekelen Britse uitbreiding kernwapenarsenaal

Mohammad Javad Zarif.

Mohammad Javad Zarif.

MOSKOU - Een geplande uitbreiding van het Britse kernwapenarsenaal valt slecht in Rusland en Iran. Moskou zegt dat het plan schadelijk is voor de "internationale stabiliteit". De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken verwijt de Britse premier Boris Johnson hypocrisie.

Mohammad Javad Zarif.

Mohammad Javad Zarif.

De Britse regering kondigde deze week nieuw beleid aan op het gebied van kernwapens. De Britten waren hun arsenaal aan het inkrimpen, maar daar komt een einde aan. Het Verenigd Koninkrijk beschikt volgens de BBC naar schatting over 195 kernkoppen. Dat aantal zou de komende jaren dalen naar 180, maar mag nu worden uitgebreid tot 260.

’Bedreiging voor de vrede’

Het Kremlin reageerde woensdag teleurgesteld. Een woordvoerder zei te betreuren dat de Britten kiezen voor meer kernkoppen. Hij noemde het bestaan van kernwapens een wereldwijde bedreiging voor de vrede.

Iran reageerde eerder al fel. "Complete hypocrisie. Boris Johnson zegt 'bezorgd te zijn dat Iran een kernwapen ontwikkelt' op dezelfde dag dat hij aankondigt dat zijn land de hoeveelheid kernwapens zal uitbreiden", twitterde minister Mohammad Javad Zarif. Hij stelde dat Iran wel van mening is dat kernwapens "barbaars zijn en vernietigd moeten worden".