Nieuws/Binnenland
1264492139
Binnenland

’Kwestie van nationale veiligheid’

Kabinet: minder ASML-chipmachines naar China

Den Haag - De Brabantse chipmachinegigant ASML mag minder geavanceerde chipmachines naar China exporteren. Dat maakt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) bekend in een exclusief interview met De Telegraaf. „Dit is een kwestie van nationale veiligheid.”

Na jarenlange druk van de Verenigde Staten legt het kabinet de export van Nederlandse chipmachines naar China verder aan banden. Waar de allernieuwste chipmachines al niet naar China mochten, komt er nu een vergunningplicht voor de export van een deel van de oudere machines: dit betekent dat de meest geavanceerde oude modellen niet meer aan de Chinezen verkocht mogen worden. ASML is de grootste chipmachinefabrikant ter wereld.

Tekst gaat verder onder de video. Video: De Telegraaf kreeg vorige maand een exclusief kijkje bij ASML.

„We willen voorkomen dat Nederlandse apparatuur wordt gebruikt voor militaire toepassingen”, zegt Schreinemacher. „Ook willen we ervoor zorgen dat we ons technologisch leiderschap houden. En we willen de strategische afhankelijkheid van China afbouwen.”

Verzet

Het kabinet heeft dit besluit genomen na intensief overleg met Amerika, Japan – dat als enige andere land ter wereld ook chipmachines produceert – en Brussel. In januari lag de kwestie nog op tafel bij een bezoek van premier Rutte aan de Amerikaanse president Biden in het Witte Huis.

Nog voor de zomer moet de exportbeperking ingaan. Schreinemacher wil dat de andere EU-landen het Nederlandse beleid gaan overnemen: „Volgens mij is het belangrijk om te laten zien dat we één blok zijn.”

ASML heeft zich publiekelijk verzet tegen strengere exportrestricties. China is nu nog de belangrijkste chipproducent ter wereld. Het kabinet wil dat Europa de chipproductie zelf ter hand neemt. „In Europa moeten er meer chipfabrieken komen”, zegt Schreinemacher.