Nieuws/Binnenland
1264997
Binnenland

Friezen willen anti-Pietdemonstranten achtervolgen

DOKKUM - Friese actievoerders willen anti-Pietdemonstranten zaterdagochtend gaan volgen vanaf de Afsluitdijk, om ze ervan te weerhouden een protest te organiseren bij de Sinterklaasintocht in Dokkum. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Verschillende groepen boze Friezen willen proberen om de komst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Friesland te verhinderen. Op Facebook zoeken mensen contact met elkaar. „Mensen, jong en oud, zijn boos”, zegt een bron, die anoniem wil blijven. „Iedereen zoekt verbinding met elkaar op dit moment en ze coördineren alles.”

Veel Friezen zijn niet blij met de komst van de anti-Pietactievoerders, die in Dokkum een ’Mars voor Beschaving’ willen houden om „een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme.” Onderneemster Jenny Douwes (39) uit Drachten startte met anderen een initiatief, Project P, tegen de demonstranten, maar dit werd verboden door de burgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt. De burgemeester noemde de actie ’opruiing’.

Vanaf de Afsluitdijk, waar tijdelijk kunstwerken zijn, willen de Friezen de bussen met anti-Pietdemonstranten gaan volgen.

Vanaf de Afsluitdijk, waar tijdelijk kunstwerken zijn, willen de Friezen de bussen met anti-Pietdemonstranten gaan volgen.

„Ik vind het onterecht dat ik word beschuldigd van opruiing, terwijl wij slechts op een ludieke manier willen laten merken dat wij de échte opruiers, namelijk die anti-Pietactivisten, niet tussen onze kinderen in Dokkum willen hebben. De kinderen worden bang van hun geschreeuw”, zei Douwes eerder tegen De Telegraaf. Of zij iets te maken heeft met de aangekondigde acties, is onbekend.

De flyer die circuleert in Dokkum (links).

De flyer die circuleert in Dokkum (links).

Verschillende Friese actievoerders willen de bussen met anti-Pietdemonstranten vanaf de Afsluitdijk gaan volgen. Andere Friezen zouden zelfs naar Noord-Holland afreizen om de bussen van daaruit te escorteren. In en rond Dokkum circuleert een flyer waarop burgers worden opgeroepen om ’in actie te komen’ en de bussen van KOZP ’niet door te laten’. Ook wordt het verbod van Project P op de flyer gehekeld.