Nieuws/Binnenland
126517851
Binnenland

Consumentenvuurwerk in Amsterdam verboden

Amsterdam - Het is over en uit met de pret. Het afsteken van consumentenvuurwerk wordt in Amsterdam verboden. Dat heeft de gemeente vrijdagmiddag bekend gemaakt.

Een meerderheid van de gemeenteraad pleitte eerder al voor een verbod. Nu is de APV daar op aangepast. Opmerkelijk genoeg blijft het wel toegestaan om consumentenvuurwerk te verkopen. Het mag alleen niet worden afgestoken.

Voor vuurwerkliefhebbers komt de gemeente op het Museumplein met een ’spectaculair’ nieuwjaarsfeest waar klokslag twaalf een licht- en lasershow, professioneel vuurwerk en optredens te zien zijn. Het stadsbestuur trekt ook de knip zodat wijken en stadsdelen lokale evenementen kunnen organiseren. Het voornemen is per stadsdeel een professionele vuurwerkshow te organiseren.

Afgelopen jaarwisseling ging er vanwege corona al een streep door de feestelijkheden. Het kabinet vreesde dat de traditie een onnodig zware belasting zou zijn voor de zorg die al gebukt ging onder de coronapandemie.

Handhaving ’lastig en zelfs onverantwoord’

Halsema zei toen dat handhaving lastig en zelfs onverantwoord was, omdat de meute zich mogelijk tegen de handhavers zouden keren. Die waren bovendien te druk met de toen geldende coronamaatregelen.

CDA-raadslid Boomsma had liever gezien dat er speciale zones zouden zijn aangehouden waar Amsterdammers alsnog vuurwerk kunnen afsteken. „Het is toch een Nederlandse traditie, waar veel mensen plezier aan beleven en een gemeenschapsvormend moment”, stelt Boomsma die nog wel vragen heeft bij de handhaving, aangezien er nog steeds vuurwerk mag worden verkocht.

’Klap na toch al slecht jaar’

„Amsterdam loopt weer voorop in tradities verbieden, omdat tuig het verpest voor de mensen die wel verantwoord vuurwerk kunnen afsteken”, stelt JA21-fractievoorzitter Nanninga. „Ook voor de ondernemers is dit een klap na een toch al slecht jaar. Handhaaf gewoon op illegaal vuurwerk en overlast, verhaal de schade, en laat goedwillende mensen hun plezier.”

Bij de Partij voor de Dieren die al jaren ijvert voor een verbod, was het vrijdag feest. „Hartstikke goed”, zegt fractievoorzitter Johnas van Lammeren die wel ’reëel genoeg is’ dat consumentenvuurwerk niet helemaal uit de stad zal verdwijnen. „Maar het zal substantieel minder zijn”, zegt de fractievoorzitter die niet rouwig is dat deze Hollandse traditie verdwijnt. „Het was gewoon niet leuk meer.”