Nieuws/Binnenland

Oncoloog Pinedo werkt aan revolutionaire vinding

Urinetest voor vroege kanker

Oncoloog Bob Pinedo

Oncoloog Bob Pinedo

Rene Bouwman

Amsterdam - Binnen enkele jaren komt er een urinetest beschikbaar waarmee 15 vormen van kanker in een zeer vroeg stadium kunnen worden vastgesteld.

Oncoloog Bob Pinedo

Oncoloog Bob Pinedo

Rene Bouwman

Dat zegt de beroemde Nederlandse kankerspecialist Bob Pinedo. Hij ontwikkelt de nieuwe methode samen met het VU Medisch Centrum en de Universiteit Twente. De wetenschappers werken aan een snelle urinetest waaruit binnen enkele minuten moet blijken of sprake is van een beginnende vorm van kanker.

Als deze opsporingsmethode eenmaal is ingevoerd, zal kanker sneller ontdekt worden en minder schade aanrichten in het lichaam. Daarnaast is de techniek op lange termijn goedkoper: patiënten kunnen eerder worden behandeld dan nu.

Pinedo: „Preventie is hard nodig, daarmee kunnen we vele extra levens redden. Er zullen minder mensen zijn met uitzaaiingen als we alleen de primaire tumoren behandelen. Misschien hoeven we op termijn niet eens meer te opereren, dankzij specifieke bestralingsmethoden.”

Hij vervolgt: „Als artsen moeten we ophouden om kanker uitsluitend chronisch te willen maken. Chronische kanker mag nooit het hoogste doel zijn, we moeten streven naar genezing.”