Nieuws/Binnenland
1265427822
Binnenland

Nederlandse student vindt bijzondere Romeinse oorbel

Uncastillo

Uncastillo

Los Bañales - In Los Bañales in de Spaanse provincie Aragon, waar in de derde eeuw een Romeinse stad was gevestigd, is een bijzondere opgraving gedaan door een Nederlandse student archeologie: Aivin Gast. Hij vond in de gemeente Uncastillo een onderdeel van een gouden oorbel uit de de tweede helft van de derde eeuw in de Romeinse ruïnes. Voor archeologen en musea heeft de piepkleine oorbel een enorme historische waarde.

Uncastillo

Uncastillo

De Nederlander Aivin Gast haalde het Spaanse nieuws door zijn vondst die hij deed toen hij samen met dertig andere studenten vanuit alle delen in de wereld (VS, Mexico, Peru Uruguay, Chili, Portugal, Italië en Nederland) deelnam aan het opgravingswerk van het Uncastillo Foundationteam in het gebied. De studenten kregen hier een beurs voor.

Tijdens de werkzaamheden was het Aivin die het piepkleine onderdeeltje van het Romeinse sieraad vond. Romeinse oorbellen waren vaak zeer ingewikkeld en luxueus van uitvoering, met verlengstukken waar smaragden of andere edelstenen aan hingen.

Intact

Het voorwerp bevond zich in afval dat achterbleef op de straat op het moment dat de Romeinse stad in de derde eeuw werd verlaten door de Romeinen. Er zijn ook voorwerpen van keramiek gevonden die nog bijna intact zijn en metalen onderdelen van broches.

Vorig jaar werden in Bañales in andere ruimtes van de opgraving al een hanger van fallisch goud en een hanger met smaragdgroene oorringen gevonden, die nu worden bestudeerd. Ook de vondst van Gast zal daaraan worden toegevoegd.