Nieuws/Binnenland

’We hebben ons punt gemaakt’

Blokkade richting Sint weer opgeheven

Hollandse Hoogte

Joure - Friese actievoerders hebben zaterdagochtend enige tijd de A7 bij Joure geblokkeerd om twee bussen van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegen te houden. Met een groep auto’s blokkeerden voorstanders van Zwarte Piet de weg richting Dokkum. Ook liepen er mensen op de weg. De politie is er na enig aandringen in geslaagd de weg weer vrij te krijgen.

Hollandse Hoogte

Verslaggever Zander Lamme was bij de intocht aanwezig. Lees zijn tweets terug onderaan dit artikel.

De bus met de actiegroep kon rond 10.45 uur weer verder rijden richting Dokkum.

„We zijn met een hele groep auto’s op de weg gaan staan om te voorkomen dat de actievoerders op tijd in Dokkum zouden zijn.”

Het is nu nog onduidelijk of de actiegroep in Dokkum nog kan demonstreren. „Er is een vergunning voor een demonstratie voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas, maar we moeten kijken of ze nog op tijd zijn”, aldus de politie. Ook bij demonstranten in de bus is niet duidelijk of ze in Dokkum nog iets kunnen doen.

„We zijn geen racisten, maar we hebben wel ons punt kunnen maken nu”, zegt een man die bij met zijn auto bij de blokkade aanwezig is.

„Het is vreedzaam verlopen. We willen ook niet dat het escaleert. Daar zijn we niet op uit. Maar we willen niet dat ze tussen onze kinderen gaan staan schreeuwen. Ze kunnen daar een trauma van oplopen”, zegt hij ongerust.

GinoPress B.V.

„We gaan nu weg bij de A7. We spreken zo nog af met de groep om te kijken of we verder nog wat gaan doen. Dat moeten we nog bespreken.”

De burgemeester van de gemeente heeft de Friese tegenbeweging Project P eerder verboden om in het centrum van Dokkum te demonstreren tegen de actiegroep van Kick Out Zwarte Piet.

Sinterklaas komt dit jaar aan in de Friese stad. De televisie-uitzending van de intocht begint om 12.00 uur.