Nieuws/Binnenland
1266373
Binnenland

Ollongren aangedaan door Wilders

Vicepremier Ollongren heeft op het D66-congres in Leeuwarden uitgehaald naar PVV-voorman Wilders.

Ze noemde haar eerste ervaring in de Tweede Kamer ’minder prettig’, omdat ze ’zonder een woord te spreken’ van hem al een motie van wantrouwen aan de broek kreeg vanwege haar dubbele nationaliteit.

„Het is natuurlijk onzin, maar toch doet zoiets je wat”, zei Ollongren, die ook de Zweedse nationaliteit heeft. „Opeens voelde ik hoe het is om afgekeurd te worden vanwege je ouders, vanwege het gezin waarin je geboren bent. Het druist in tegen alle westerse waarden.”

Het congres beloonde haar met een stevig applaus. Ollongren vertelde dat ze ook nog Russische ’roots’ heeft, maar dat Wilders daar nog niets van heeft gezegd. „Of zou het eraan liggen dat in die rechts-nationalistische kringen het wel vaker voorkomt dat een Russische connectie wordt ontkend?”

D66-leider Pechtold gaf in zijn toespraak tot de achterban juist linkse partijen onder uit de zak. „Samen staan GroenLinks en de Socialistische Partij nu al voor 50 jaar oppositie”, zei Pechtold. „Progressieven moeten het hebben van politieke moed. En die ontbreekt bij onze geestverwanten. Dát is het probleem van links Nederland.”

Hij waarschuwde zijn bewindslieden dat D66 een ’tikkeltje meer kritisch’ zal zijn op het kabinet, dan VVD en PvdA tijdens Rutte II waren. „Geniet er nog maar van. Makkelijk krijgen jullie het niet met ons.”