Nieuws/Buitenland

Gerry Adams weg als leider Sinn Fein

Gerry Adams

Gerry Adams

REUTERS

DUBLIN - Gerry Adams stapt volgend jaar op als leider van Sinn Fein dat lang werd beschouwd als de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Adams zei zaterdag op een partijconferentie in het Ierse Dublin dat hij geen kandidaat is voor de partij in de volgende parlementsverkiezingen.

Gerry Adams

Gerry Adams

REUTERS

Adams zit nu in het Ierse parlement. Eerder was hij lid van het Britse parlement en de assemblee voor Noord-Ierland.

Adams zei zaterdag op de top van Sinn Fein dat deze conferentie zijn laatste als voorzitter van het katholieke Sinn Fein is. De 69-jarige Adams is sinds 1983 voorzitter. Hij gaat de partijtop vragen om een datum in 2018 te prikken voor een speciale partijconferentie. Daarop moet dan een nieuwe leider van Sinn Fein worden gekozen.

Mary Lou McDonald belangrijkste kandidaat

Volgens Britse media is zijn 48-jarige plaatsvervanger Mary Lou McDonald, die ook lid van het Ierse parlement is, de belangrijkste kandidaat om hem op te volgen.

„Leiderschap betekent dat je moet weten wanneer de tijd rijp is voor verandering”, zei Adams op de partijbijeenkomst. Hij liet weten dat zichzelf altijd heeft gezien als een teamspeler en dat hij het volste vertrouwen heeft in de nieuwe generatie leiders van Sinn Fein, aldus de BBC.

Staande ovatie

Na zijn toespraak kreeg Adams een staande ovatie van de circa 2500 aanwezigen op de bijeenkomst. Sommigen waren in tranen.

Lees meer over