Nieuws/Binnenland
1266742427
Binnenland

Coronacrisis: woensdag 23 december

LIVE | Brits dagrecord: 40.000 nieuwe coronagevallen, 744 doden

Agenten bij Dover in Kent, waar vrachtwagenchauffeurs zich moeten laten testen alvorens ze door mogen rijden.

Agenten bij Dover in Kent, waar vrachtwagenchauffeurs zich moeten laten testen alvorens ze door mogen rijden.

AMSTERDAM - Het coronavirus Covid-19 blijft de wereld in zijn greep houden. Ook nu er een begin is gemaakt met vaccineren, blijft het virus mondiaal voor ontwrichting zorgen. Van een einde aan de tweede golf is ook in Nederland nog lang geen sprake. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Agenten bij Dover in Kent, waar vrachtwagenchauffeurs zich moeten laten testen alvorens ze door mogen rijden.

Agenten bij Dover in Kent, waar vrachtwagenchauffeurs zich moeten laten testen alvorens ze door mogen rijden.

Het Verenigd Koninkrijk heeft afgelopen etmaal een recordaantal van 39.237 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Ook telde het land 744 doden bij wie in de afgelopen vier weken een besmetting met het longvirus was vastgesteld.

Het vorige recordaantal besmettingen werd dinsdag gevestigd met een totaal van 36.804. Die dag werden 691 overlijdens als gevolg van het virus gemeld.

Het totaal aantal Britten bij wie een coronabesmetting is vastgesteld, is gestegen tot boven de 2,1 miljoen. Het dodental nadert de 70.000.

Italië is het zwaarst getroffen Europese land tot nog toe. Het coronadodental passeerde daar woensdag de 70.000. Met 70.395 sterfgevallen neemt het wereldwijd de vijfde plaats in. De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen met volgens de Johns Hopkins Universiteit bijna 325.000 doden. Brazilië volgt met bijna 190.000 doden en India is derde met ruim 146.000 sterfgevallen. In Nederland vielen ruim 10.000 coronadoden.

In de VS zijn ook verreweg de meeste besmettingen vastgesteld met bijna 18,3 miljoen. India heeft iets meer dan 10 miljoen gevallen geteld.

Goedkeuring vaccin

Het derde in het westen ontwikkelde coronavaccin is ondertussen een stap verder richting goedkeuring. Het Britse bedrijf AstraZeneca heeft samen met de universiteit van Oxford alle gegevens over het middel ingediend bij de Britse medicijnenwaakhond MHRA.

De Britse minister van Volksgezondheid, Hancock, zei verheugd te zijn. Hij noemde het de volgende stap op weg naar een besluit over de toepassing van het vaccin, dat al wordt geproduceerd, ook in het Verenigd Koninkrijk. Ook het Leidse bedrijf Halix is bij de productie betrokken.

Onlangs kwamen in het westen het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech en het middel van het Amerikaanse Moderna op de markt. De Russen hadden daarvoor al een eigen vaccin ontwikkeld.

Meer coronanieuws

Binnenland:

Buitenland:

  • Engelse Covid-variant grijpt om zich heen: ’Situatie niet meer onder controle’
  • Meer delen Groot-Brittannië vanaf tweede kerstdag op slot in strijd tegen nieuwe variant
  • Argentinië keurt Russisch coronavaccin goed
  • Zwitserland ’jaagt’ op 10.000 Britse skitoeristen
  • Franse president Emmanuel Macron vertoont ’tekenen van verbetering’
  • ’Arrogante’ studente (18) zit feestdagen in tropische cel na negeren quarantaine
  • Zwitserland begonnen met inenten burgers
  • Grens VK en Frankrijk vanaf woensdag weer open voor vrachtverkeer
  • Ook Canada keurt vaccin Moderna goed

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment/persoonlijk:

Bekijk hier het coronanieuws van dinsdag 22 december.