Nieuws/Binnenland
1267314096
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 1 januari 2021

LIVE | ’Britse variant’ coronavirus duikt op in Friesland

Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Ook nu er een begin is gemaakt met vaccineren, blijft het virus mondiaal voor ontwrichting zorgen. In Europa zijn inmiddels meer dan 25 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Alleen in de VS zijn er al zo’n 20 miljoen coronagevallen, een op de duizend Amerikanen overleed aan het uit China afkomstige virus. Van een einde aan de tweede golf is ook in Nederland nog lang geen sprake. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

In Friesland is voor het eerst de ’Britse variant’ van het coronavirus geconstateerd. De besmetting kwam aan het licht via een steekproef, meldt de GGD Fryslân vrijdag.

De ’Britse variant’, zo genoemd omdat de mutatie voor het eerst in Groot-Brittannië is vastgesteld, is besmettelijker dan andere versies van het coronavirus, maar lijkt niet ziekmakender.

De GGD doet bron- en contactonderzoek bij de persoon om te achterhalen of er een mogelijke link is met de andere besmettingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Donderdag meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer dat bij zeker vijftien mensen in Nederland de Britse coronavirusvariant is aangetroffen.

In de regio Rotterdam zijn negen gevallen in verband gebracht met een basisschool. In de regio Amsterdam zijn vijf gevallen van het Britse virus aangetroffen. Het ziekenhuis Amsterdam UMC meldde op de eigen website dat het vier verpleegkundigen betreft. In de regio Nijmegen is het virus aangetroffen bij een reiziger die terugkwam uit Engeland.

Meer nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment/persoonlijk:

Bekijk hier het liveblog van gisteren.