Nieuws/Binnenland
1267448299
Binnenland

Burgemeester sluit winkel

Wéér explosie bij Poolse supermarkt Beverwijk

De schade is duidelijk zichtbaar.

De schade is duidelijk zichtbaar.

BEVERWIJK - Bij een explosie in het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk is zaterdagochtend de gevel van een Poolse supermarkt fors beschadigd. Het gaat om dezelfde super die woensdag al werd getroffen, zegt een woordvoerder van de politie. Burgemeester Martijn Smit laat in een reactie weten dat er 24 uur per dag bewaking komt rond het pand. Ook moet de winkel sluiten.

De schade is duidelijk zichtbaar.

De schade is duidelijk zichtbaar.

„Ik kan me voorstellen dat deze gebeurtenissen voor onrust zorgen bij onze inwoners. Daarom laat ik de omgeving 24 uur per dag bewaken”, aldus Smit. „Dit is een ongehoorde aanval op de openbare orde. Ook al is de achtergrond nog in onderzoek, feit is dat we dit absoluut niet kunnen tolereren in onze samenleving.”

De explosie van zaterdag was zwaarder dan die van woensdag en heeft ook veel schade aangericht aan het winkelcentrum. „De hele gevel ligt eruit. Het is vrij heftig”, aldus een voorlichter van de politie eerder.

Medeleven

Een aantal winkels in het winkelcentrum is vanochtend niet bereikbaar vanwege het politieonderzoek. Ook is de Breestraat, waaraan de winkel ligt, is niet open voor doorgaand autoverkeer. Dat meldt de Veiligheidsregio. De omgeving is afgezet. „Ik leef mee met onze ondernemers die op deze wijze getroffen worden”, zegt burgemeester Smit.

De burgemeester bracht zaterdag aan het einde van de ochtend een bezoek aan het winkelcentrum en de Poolse supermarkt. Hij sprak daar onder anderen met winkeliers.

Dinsdag en woensdag waren er explosies bij winkels met de naam Biedronka in Heeswijk-Dinther, Aalsmeer en Beverwijk. De winkels zijn geen onderdeel van een keten, maar dragen alleen dezelfde Poolse naam.

De eigenaar van de winkels in Beverwijk en Aalsmeer is ervan overtuigd dat een concurrent achter de aanslagen zit. Dat zei Mohamed Mahmoed eerder al in een interview met deze krant. „Er zijn meerdere partijen die azen op deze markt”, aldus Mahmoed.

De burgemeester van Aalsmeer, Gido Oude Kotte, besloot vrijdag de winkel in Aalsmeer voor onbepaalde tijd te sluiten. Omdat niet duidelijk is wat het motief is voor het plaatsen van de explosieven, bestaat er volgens de burgemeester „mogelijk een verhoogd risico voor opnieuw een ernstige openbare ordeverstoring.”

In Velsen-Noord werd een uitgebrand voertuig aangetroffen.

In Velsen-Noord werd een uitgebrand voertuig aangetroffen.

Geen verband uitgebrand voertuig

De uitgebrande auto die zaterdagochtend in Velsen-Noord werd gevonden na de explosie in de Poolse supermarkt in Beverwijk heeft daar niks mee te maken. Dat heeft de politie na onderzoek laten weten.

Getuigen hebben gezien dat er na de explosie een man wegliep in de richting van het Meerplein en zagen hem in een auto stappen. De politie is op zoek naar deze man en roept getuigen op zich te melden.